Index Vakbarát Hírportál

Írországban és Olaszországban is felfüggesztették az AstraZeneca-vakcina használatát

2021. március 14., vasárnap 20:24 | aznap frissítve

Ideiglenesen Írországban is felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina használatát, amíg új értesülések nem érkeznek az esetleges mellékhatásokkal kapcsolatban – jelentették a helyi egészségügyi hatóságok vasárnap.

Norvégia példáját követve csütörtökön Bulgáriában, Dániában és Izlandon is a felfüggesztés mellett döntöttek, vasárnap pedig az olaszországi Piemont tartományban is hasonló döntést hoztak.

A vakcina használatát követően ugyanis egyes pácienseknél súlyos vérrögképződés jelentkezett, bár az egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazolták. Egy szombati bejelentés szerint Norvégiában már négy ilyen eset is előfordult.

Az írországi felfüggesztést ez utóbbi hír alapján tanácsolta az illetékes egészségügyi hatóság elővigyázatosságból – írja az MTI.

Az oltások leállítása várhatóan tovább lassítja Európa immunizálását – jegyezte meg a DPA német hírügynökség.

Korábban Ausztriában is felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagát, miután hasonló tünetek nyomán meghalt egy ápolónő, ott azonban később ismét zöld utat kapott brit-svéd oltóanyag. Tegnap írtunk arról, hogy egy szlovákiai tanárnő is elhunyt a vakcina beadását követően két héttel.

Olaszországban szintén egy tanár halt meg az oltás után egy nappal, miután Biella városában az AstraZeneca vakcináját kapta. Halálának körülményeit még vizsgálják, a brit-svéd oltóanyag használatát azonban azonnali hatállyal felfüggesztették. Azokat, akiket vasárnapra regisztráltak erre a vakcinára, hazaküldték az oltóállomásokról. A régióban így egyelőre csak a Pfizer–BioNTech és a Moderna oltóanyagaival folytatják az oltási programot. Piemont tartomány egészségügyi tanácsosa, Luigi Genesio Icardi elővigyázatosságból hozott döntésnek nevezte a felfüggesztést. 

Korábban az AstraZeneca két sorozatának felhasználását függesztették fel Szicíliában, miután az oltás után néhány esetben szintén vérrögképződést észleltek. Egy katona halála miatt vizsgálatot indítottak.

Cikkünk megjelenése után a gyógyszergyár vasárnapi közleményében azt írta, szerintük semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy a cég által a koronavírus ellen kidolgozott oltóanyag növelné a vérrögképződés kockázatát. 

A cég azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának megnövekedett kockázatára utalna.

Rovatok