Index Vakbarát Hírportál

Oroszország kész a párbeszédre az Európa Tanáccsal

2021. március 15., hétfő 21:51

Oroszország kész a párbeszédre az Európa Tanáccsal (ET) annak ellenére is, hogy a szervezetet egyesek a konfrontáció fokozására akarják felhasználni

– jelentette ki Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Rick Daemst, az ET Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnökét.

„Sajnálatos módon még mindig azzal kell szembenéznünk, hogy a PACE-t megpróbálják eszközként felhasználni Oroszország ellen" – hangoztatta Matvijenko az állítva, hogy a parlamenti közgyűlés gyakran kettős mércét alkalmaz, és igazságtalan, megalapozatlan támadásokat intéz Oroszország ellen.

„Mi ugyanakkor folytatjuk nemzeti érdekeink védelmét, és elkötelezettek maradunk az átlátható, nyitott, a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd mellett" – tette hozzá.

Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament alsóháza és a PACE elnökhelyettese, aki március elején kilátásba helyezte Oroszországnak az ET-ből való kilépésének lehetőségét, a Daems moszkvai tárgyalásait összegző hétfői Telegram-bejegyzésében szintén azt írta, hogy Moszkva kész az együttműködés folytatására. Az orosz képviselő szerint erre jó alkalom lenne, ha európai megfigyelők érkeznének a szeptemberi orosz parlamenti választásokra.

A PACE elnökének Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke ajánlotta fel, hogy a közgyűlés küldjön megfigyelőket az őszi választásokra. Daems közölte, hogy a PACE Bizottsága az elkövetkező hónapokban tanácskozást tarthat Oroszországban a Covid-19 elleni küzdelemről.

Vologyin az alsóház honlapján megjelent közlemény szerint 

megvitatta vendégével az orosz Szputnyik V vakcina európai piacokon való előmozdításának ügyét is.

Tolsztoj egy március 1-i tanácskozáson arra az esetre helyezte kilátásba az orosz ET-tagság felmondását, ha Európa vezető emberi jogvédő szervezeténél az alapokmány megsértése címén kezdeményezik háromoldalú megfigyelési mechanizmus beindítását vele szemben. Ennek indoka az orosz hatóságoknak Alekszej Navalnij ellenzéki politikussal szemben az úgynevezett Yves Rocher-ügyben tanúsított magatartása lenne.

Tolsztoj azt is kifogásolta akkor, hogy a 47 tagországot számláló, strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezetben nagyon kevés alap maradt az együttműködésre, mert Moszkvának a nemzetközi összefogást kezdeményező javaslatai nem találnak támogatásra.

Rovatok