Index Vakbarát Hírportál

Ismét Újdelhi lett a világ legszennyezettebb városa

2021. március 16., kedd 19:49

2018 és 2019 után 2020-ban is az indiai főváros, Újdelhi volt a világ legszennyezettebb fővárosa – adta hírül az IQAir nevű svájci levegőminőségi technológiai vállalat a portálján.

Az IQAir a tavalyi évről szóló globális jelentéséhez százhat országból gyűjtött adatokat. A svájci cég az emberi szervezetre káros PM2,5 (hétköznapi nyelven szállópor) mennyiségének elemzését végezte el, a PM2,5 a 2,5 mikrométer átmérőjűnél kisebb részecskéket jelenti, amelyek nagyban hozzájárulnak halálos betegségek kialakulásához, például rák és szívbetegségek.

Az indiai fővárosban tavaly a PM2,5 éves koncentrációja köbméterenként 84,1 mikrogramm volt, ami több mint kétszerese a köztudott rendkívül szennyezett pekingi 37,5-nek. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet délkelet-ázsiai szárnyának és az IQAir-nek egy nemrég megjelent tanulmánya alapján becslések szerint ötvennégy ezer idő előtti halálesetet okozott a légszennyezés 2020-ban Újdelhiben.

A húszmilliós Újdelhi lakosainak szerencséje sincs, mert hiába volt tavaly nyáron a valaha volt legtisztább levegő koronavírus miatti korlátozások miatt a városban, télen a levegő minősége leromlott, mert a szomszédos Pandzsáb államban jelentősen megnőtt a mezőgazdasági tűzesetek száma. A PM2,5 szintje Újdelhiben novemberben köbméterenként száznegyvennégy mikrogramm, decemberben százötvenhét mikrogramm volt, ami tizennégyszerese az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott határértéknek

Az IQAir 2020-as jelentéséből az is megtudható, hogy a világ legszennyezettebb városai Ázsiában vannak, ráadásul az ötven legszennyezettebb város közül harmincöt Indiában. Ezek ellenére meglepő, hogy India csak a világ harmadik legszennyezettebb országa, mert megelőzi Banglades és Pakisztán is. 

Rovatok