Index Vakbarát Hírportál

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból

2021. március 18., csütörtök 16:55 | aznap frissítve

Ahogy már egy ideje várható volt, a Fidesz bejelentette kilépését az Európai Néppártból – derült ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldaláról.

Itt az idő elbúcsúzni – közölte Twitter-bejegyzésében Novák Katalin, mellékelve a Fidesz Európai Néppártból való kilépési nyilatkozatát. 

Antonio López-Istúriz White-nak, az Európai Néppárt főtitkárának címzett szűkszavú levelükben annyit közöltek, hogy a Fidesz a továbbiakban nem kívánja megőrizni tagságát a konzervatív pártcsaládban.

A néppárti frakcióból való kilépésről még március 3-án döntött a nagyobbik magyar kormánypárt, miután az Európai Néppárt frakciója megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a néppárti képviselőcsoportból. A 187 néppárti EP-képviselő közül a módosítás mellett 148-an szavaztak, 28-an voltak ellene, négyen tartózkodtak. A Fidesz korábban jelezte, hogy az egész módosítást ellenük intézett támadásként értékelik, s hogy annak elfogadása esetén önként távoznak a frakcióból.

A KDNP azonban egyelőre marad – mondta Hölvényi György, a párt európai parlamenti képviselője a múlt héten. Indoklása szerint abban bíznak, hogy „jobb idők” is jönnek majd, és nem akarják elhinni, hogy „Európa egyik legsikeresebb politikai formációja tartósan kimarad a politikai kereszténydemokrata középből”. Hozzátette, hogy a Fidesz és az EPP között nagyon eldurvult a konfliktus.

Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetőjével személyesen sem volt felhőtlen a Fidesz viszonya az elmúlt időszakban. A magyar párt kilépése után néhány nappal a politikus úgy fogalmazott: a jobboldali populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről és a társadalom megosztására törekednek, ezzel pedig megnyitják az utat egy „baloldali Európa” előtt is.

A Fidesz európai parlamenti jövőjével kapcsolatban Novák Katalin az Index kérdésére korábban úgy válaszolt: nem időszerű még beszélni arról, hogy a párt a jövőben csatlakozik-e egy másik, jobboldali európai pártcsaládhoz, szerinte ugyanis most megfelel számukra, hogy EP-képviselőik függetlenként folytatják munkájukat.

Néhány elképzelés azonban már napvilágot látott azóta: Matteo Salvini például a múlt héten beszélt arról, hogy pártja, az olasz Liga lengyelekkel és magyarokkal dolgozik egy új európai parlamenti frakció létrehozásán.

Cikkünk megjelenése után Novák Katalin bejegyzést tett közzé a Facebookon, amelyben azt írja, hogy az Európai Néppárt „a migráció támogatásában látja a jövőt, a magyarok azonban elutasították azt”. Megismételte továbbá azt a korábban is hangoztatott állítást, miszerint az EPP az uniós vakcinabeszerzés körüli problémákra való megoldáskeresés helyett „titokban” olyan alapszabály-módosítást készített, amely lehetővé tette, hogy a fideszes képviselőket „megfosszák képviselői jogaik gyakorlásától”.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint továbbá

az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel, amivel mi nem tudunk azonosulni. 

Hozzátette, hogy „a Fidesz az európai demokratikus jobboldalhoz tartozik, amelynek újjáépítése szükségessé vált”.

(Borítókép: Emmanuel Dunand / AFP)

Rovatok