Index Vakbarát Hírportál

Papi zaklatás és pedofília: az áldozatok fele 14 éven aluli

2021. március 21., vasárnap 18:02

Több mint kétszáz zaklató és csaknem 400 áldozat nevét tartalmazza a klérus által elkövetett szexuális abúzusokról szól független jelentés. A dokumentum Németország legnagyobb (kölni) katolikus egyházmegyéjének megbízásából készült.

Két papot nyomban felmentettek a szolgálat alól – jelenti a DW.

„Elrettentő” akták tanulmányozása után derültek ki a papok által elkövetett bűncselekmények és a leplezésükre tett kísérletek – mondta Björn Gercke jogász, aki egy müncheni ügyvédi iroda nevében vezette az egyházi megbízásából folytatott vizsgálatot.

Csapatának tagjaival öt hónap alatt iratok ezreit vizsgálták át a 40-es évektől napjainkig, és kifaggatták az áldozatokat is. A hiányos levéltári adatok hátráltatták a tényállás megállapítását, az egyházmegye azonban kellő nyitottsággal segítette a munkát – közölte Gercke.

A jelentés a kiskorúak 243 zaklatóját azonosította. Jobbára papok, illetve az egyház szolgálatában állók voltak. Az áldozatok száma legalább 386 az 1946–2018-as időszakban.

Közülük nem mindenki tartozik a kölni egyházmegyéhez. Az áldozatok 55 százaléka 14 évnél fiatalabb volt, az esetek fele szexuális zaklatás volt, a fennmaradt része pedig verbális vagy fizikai erőszak.

Az abúzus csaknem kétharmadát a papok követték el. A jelentés szerint 2004–2018 között a zaklatások száma egyértelműen növekedett. A jelentés közzététele után Rainer Maria Woelki kölni bíboros bejelentette: két egyházi személyt – az egyikük püspök – felment a szolgálatvégzés kötelezettsége alól.

„Eltussolták az ügyeket. Szégyellem magam” – vallotta be a bíboros. 

„Fivérek a ködben”

„Fivérek a ködben” – így hívta Joachim Meisner bíboros a zaklató papokat. Woelki 2017-ben elhunyt elődje maga is nyomozott az egyház abuzáló tagjai után, bizonyítékait pedig gondosan archiválta.

A kiskorúak megrontását egy, a német katolikus egyház megbízásából készített korábbi jelentés is feltárta. A 2018-ban közzétett tanulmány 1946 óta 3677 áldozatot és 1670 elkövetőt azonosított.

A botrány után sokan elhagyták az egyházat

A kölni egyházmegyében folytatott vizsgálatról szóló, most közzétett 900 oldalas jelentés a többi között idézi Höffner levelét. Az 1969–1987 között Köln érsekének tisztségét betöltő bíboros ezt írta egy tekintélyes papnak, akit zaklatással vádoltak:

„Sajnálattal értesültem, hogy szolgálatának kezdetén ilyen nehézségekkel szembesült. Arra kértem személyzetemet, vizsgálja meg az állításokat. Ezeket itt senki sem veszi komolyan” – nyugtatta Höffner bíboros az alárendeltjét. A zaklatási ügyek eltussolásával vádolja a jelentés Höffner mellett Meisner bíborost is.

Az egyházmegye jelenlegi vezetője, Woelki bíboros nem szegte meg a szabályokat – ezt a megállapítást sokan kétkedve fogadták, annál is inkább, mert az „O.” atyaként megnevezett idősebb pap zaklatási eseteiről Woelki azzal az indoklással nem tájékoztatta a Vatikánt, hogy a pap idős, és alkalmatlan bírósági tárgyalásra.

Gercke szerint a döntés etikai szempontból megkérdőjelezhető, de jogilag nem támadható, ő pedig – a vizsgálat vezetőjeként – csak jogi szempontokat mérlegelhetett.

A pedofília globális jelenség

A becslések szerint több tízezer áldozata van a katolikus egyház papsága és személyzete által elkövetett szexuális zaklatásoknak világszerte. Öt év börtönt kapott egy francia pap, aki több tucat cserkészt molesztált. Bernard Preynat 74 éves volt, amikor elítélték.

A 2020. márciusi bíróság tárgyalás előtt néhány nappal Ferenc pápa elfogadta a pedofilügyek elhallgatásával vádolt lyoni érsek lemondását.

Jogerősen végül felmentették a gyermekmolesztálás vádja alól George Pell ausztrál bíborost 2020 áprilisában. Az egyház addigi legmagasabb beosztású tagja volt, akit pedofil bűncselekményért első fokon elítéltek.

Legalább 10 ezer sértettje lehet a francia katolikus egyházon belüli pedofilügyeknek 1950 óta a francia püspöki konferencia által a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálásával megbízott független bizottság szerint – jelentettük 2021. március elején.

Egy minapi összesítés szerint több mint nyolcvan pedofilügyet tárt fel egy lengyel állami vizsgálóbizottság. Hat egyházi személy esetében ügyészségi eljárást kezdeményeztek. A rájuk vonatkozó két kereset dokumentumai szerint „elegendő ismerettel rendelkeztek” bizonyos, korábbi években elkövetett pedofilesetekről, az információkat azonban nem osztották meg a büntetőjogi szervekkel.

Magyarország kivétel?

Egy budapesti templom plébánosa ellen a katolikus egyház fiatalkorú molesztálása miatt indított vizsgálatot 2015-ben, és annak lezárultáig a püspöke felmentette a plébánost minden tisztsége alól. Gyülekezete ünnepségsorozattal búcsúztatta.

A pap a felfüggesztés ideje alatt is táboroztatott gyerekeket, egy helyi lapnak nyilatkozott élményeiről, és egyházi konferencián adott elő az árvák gondozásáról. Egy év elteltével az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményben tudatta, hogy nem végezhet többé papi munkát.

Lesz-e átvilágítás katolikus papok által elkövetett zaklatási ügyekben? – kérdezték a 2021. március 18-i kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Tűrhetetlen és elfogadhatatlan minden ilyen cselekmény – válaszolt Gulyás Gergely. Hozzátette azonban: kár a katolikus egyházat kiemelni, főleg akkor, amikor a közéletben sokan mentegetnek pedofilokat.

(Borítókép: A kölni dóm 2017. december 31-én. Fotó: Horst Galuschka / picture alliance / Getty Images)

Rovatok