Index Vakbarát Hírportál

Forintmilliós büntetés és börtön jár, ha randalírozna a repülőgépen

2021. március 22., hétfő 11:30

Bekeményített az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA): dollárban öt-hatszámjegyű bírsággal és börtönnel fenyegeti a szabályokat megszegő utasokat a járvány idején.

Akár 250 ezer dolláros (77 millió forintos) büntetést kaphat, és 20 évre a rácsok mögé kerülhet az a coloradói utas, aki egy Seattle és Denver közötti járaton a légiutas-kísérő felszólítása dacára sem viselt maszkot, ráadásul levizelte az ülést. A 24 éves Landon Griert a landoláskor az FBI ügynökei várták. Ő azt állította, csak aludni akart, a személyzet egyik tagja azonban többször rászólt, hogy az előírásokkal összhangban viseljen maszkot. Elismerte, hogy felszállás előtt lelökött néhány sört, meg néhány „felest” is, arra azonban már nem emlékezett, hogy utazás közben az ülésén szabadult meg a folyadékfeleslegtől. Kirendelt védője kieszközölte, hogy 10 ezer dolláros óvadék ellenében szabadon bocsássák a március 26-ra kitűzött tárgyalásig.

Elcsattan egy pofon

Arcul csapott egy légiutas-kísérőt egy másik utas még tavaly októberben. Az esetet megörökítették.

Az incidenst megelőzően egy férfi utas elutasította a maszk viselését, a felszólítás dacára sem csatolta be biztonsági övét, és az előtte levő tálcát sem rögzítette. Az előírásokkal összhangban a pilótának vissza kellett fordítania a gépet a felszállókapuhoz, ahol megkérték a férfit és női utastársát, hogy hagyják el a repülőt. A férfi ekkor üvöltözni, majd dulakodni kezdett, végül barátnője egy jól irányzott ütéssel megcélozta a személyzet egyik tagjának bal szemét.

A szövetségi légügyi hatóság nemrég közzétett közleményében tudatta, hogy 27 500 dolláros (8,5 millió forintos) pénzbírság kiszabását kezdeményezte az erőszakos nővel szemben.

Az amerikai előírások szerint a repülőgép személyzete védett, bántalmazása tilos. A törvény megszegői akár börtönbüntetést is kaphatnak.

A harmadik incidens főszereplője szintén nem viselt maszkot, és a fedélzetre csempészett szesz fogyasztását sem hagyta abba. A karácsony előtti hangulatban egy dominikai kiruccanásra indult New Yorkból, a gépnek azonban a teli üzemanyagtartályok 4000 fontos (1800 kilogrammos) túlsúlyával vissza kellett térnie a JFK reptérre.

A légügyi hatóság ebben az esetben 14 500 dolláros (4,5 millió forintos) bírság kiszabását indítványozta indoklása szerint azért, mert a delikvens zavarta utastársait, zajongott, és a kétszeri felszólítás után sem volt hajlandó maszkot viselni.

Történetesen Dominikáról utazott Európába az a két orosz, akik szintén nem viseltek maszkot a járaton. A németországi landolás után előállították őket. Fejenként 25 ezer eurós (9 millió forintos) büntetésre számíthatnak, bár ehhez képest filléresnek mondható, 500 eurós óvadék fejében folytathatták útjukat Moszkvába.

Szigorít az amerikai hatóság

Január dereka óta az FAA zéró toleranciát alkalmaz azokkal az utasokkal szemben, akik viselkedésükkel zavarják a járatot, vagy nem fogadnak szót személyzetnek.

„A hatóság büntetőjogi eljárást kezdeményez azok ellen az utasok ellen, akik megtámadják, fenyegetik, megfélemlítik vagy összetűzésbe kerülnek a járatok személyzetével” – üzente a hatóság. A gyakorlatot március végéig mindenképpen fenntartják. Korábban a szabálysértők általában megúszták egy figyelmeztetéssel.

Rovatok