Index Vakbarát Hírportál

Biden besokallt, jöhet a szigorított fegyvertartás

2021. március 24., szerda 09:26

Azonnali cselekvésre szólította fel a szenátust Joe Biden, hogy fogadják el a képviselőház által korábban elfogadott módosítást, amely szigorítja a fegyvertartást az Egyesült Államokban – adta hírül az NPR.

Az elnök közölte, őt és feleségét „megsemmisítette” a hétfői coloradói mészárlás híre. Elismerve, hogy van még megerősítendő tény a lövöldöző fegyvereiről és motivációjáról, az elnök úgy fogalmazott:

Nincs szükségem arra, hogy várjak még egy percet, nemhogy egy órát arra, hogy megtegyek józan ésszel olyan lépéseket, amelyek életet mentenek a jövőben, és hogy cselekvésre sürgessem kollégáimat a képviselőházban és a szenátusban.

Biden hangsúlyozta, a támadófegyvereket és a nagy kapacitású ismétlőfegyvereket be kell tiltani, a kiskapukat pedig be kell zárni.

Bár az elnök határozott pártolója a szigorításnak, a szenátus megosztott a kérdésben, ezért még nem biztos, hogy valóban meg is szavazzák az intézkedést. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára mindenesetre kedden úgy nyilatkozott, hogy az új jogszabályok szorgalmazása mellett Biden fontolóra vesz további intézkedéseket a fegyvertartás mellett a közösségekben elkövetett erőszak terén is. Ezekről még zajlanak a megbeszélések. Az elnök a kampány alatt 900 millió dolláros programot hagyott jóvá a városi közösségekben elkövetett fegyveres erőszak megfékezésére. 

Korábban egyébként még alelnökként Biden vezette az Obama-adminisztráció kudarcba fulladt fegyverszigorítási kísérletét is, amelyet egy általános iskolában történt mészárlást követően próbáltak érvényesíteni 2012-ben. Az elnök most azt követően kezdeményezte a szigorítást, hogy hétfőn tíz ember vesztette életét, köztük egy rendőr, miután a Colorado államban fekvő Boulder városában egy szupermarketnél a 21 éves Ahmad Al Aliwi Alissa egy AR-15 gépkarabéllyal tüzet nyitott.

Rovatok