Index Vakbarát Hírportál

Bolsonaro szerint hamarosan visszatér a normális élet, miközben rekordokat dönt a járvány

2021. március 24., szerda 10:05

Hangos demonstrációk kezdődtek szerte Brazíliában, miután Jair Bolsonaro, az ország vírusszkeptikus elnöke arról beszélt, hogy az ország polgárai hamarosan visszatérhetnek megszokott életükhöz, mindezt úgy, hogy a koronavírus-járvány üteme továbbra is meredeken emelkedik, és rekordokat dönt a halálozás – értesült a Guardian.

Bolsonaro tudományellenes válasza a járványhelyzetre nemzetközi szinten is heves ellenérzéseket váltott ki. Kedden ráadásul a latin-amerikai ország messze a legsúlyosabb halálozási mutatóval jelentkezett a pandémia tavaly februári megjelenése óta: 3158 halottat regisztráltak egyetlen nap alatt, ezzel az elhunytak száma 298 843-ra emelkedett, és a mai nap várhatóan meghaladja a 300 ezres lélektani határt. A járvány csaknem minden harmadik halottját Brazíliából jelentették kedden. Emellett 84 996 új fertőzöttet is azonosítottak az elmúlt 24 órában.

Egy helyi szakértő szerint a kormány egyszerűen nem tulajdonít értéket polgárai életének. A vírusszkeptikus populista elnök azzal védelmezi döntéseit, hogy meg akarja óvni a munkahelyeket, illetve elkerülné a gazdasági káoszt.

Korábban Bolsonaro „kis influenzának” nevezte a járványt, a mostani helyzetet pedig a tavaly év végén megjelent P1-es variánsnak tulajdonítja. Ugyanakkor hozzátette, hogy 

hamarosan folytathatjuk normális életünket.

A lakosság számos nagyvárosban tiltakozik, az elnököt többek között gyilkosnak és hazugnak nevezték.

A helyzet drámai. A kórházak teljesen telítve vannak, nincs szabad ágy, még a gazdag embereknek sem

 – közölte Margareth Dalcolmo, a Fiocruz közegészségügyi intézet tüdőgyógyásza.

Kedden csak São Paulo államból ezer halottat jelentettek. João Doria kormányzó Bolsonaro elnököt pszichopatának minősítette, őt okolva az állapotokért.

Rovatok