Index Vakbarát Hírportál

A középkorú nőket sújtja leginkább a hosszú Covid

2021. március 25., csütörtök 11:26

Egy brit kutatás következtetései szerint a középkorú nők tapasztalják a legsúlyosabb és legtovább tartó hatásait a hosszú Covid néven ismert jelenségnek – írja a BBC. A Leicesteri Egyetemem vizsgált betegek 70 százaléka még öt hónap után is tapasztalt tüneteket a szorongástól kezdve a légzési nehézségeken, levertségen és izomfájdalmon át egészen a kábaságig. A kutatás azt is megmutatta, hogy a hosszú Covid a betegek 18 százalékát akadályozta meg a munkába való visszatérésbe.

Több mint 400 ezer koronavírusos beteg került kórházba a koronavírus-járvány kezdete óta az Egyesült Királyságban. Annak ellenére, hogy a betegeken többféle gyógymódot is alkalmaztak, legtöbbjüknek antibiotikumot adtak, egyharmaduk oxigénterápiára szorult, és több mint egynegyedüket intenzív osztályra kellett szállítani, még azokat is, akik rövid ideig szorultak kórházi ellátásra, lettek hosszú covidos tüneteik. 

Azok az emberek, akiknek nem regenerálódott teljesen a szervezete a fertőzés után, többnyire nők, fehérek, 40 és 60 év közöttiek, legalább két alapbetegségük vagy egészségügyi problémájuk van, és lélegeztetőgépen voltak a kórházban.

Egy másik, a Glasgow-i Egyetemen végzett kutatás szerint az 50 év alatti nőknél hétszer akkora az esélye, hogy hét hónappal a fertőzés után légzési problémák alakulnak ki, és kétszer akkor annak, hogy fáradékonyabbak lesznek, mint a velük egykorú, koronavírussal megfertőződött férfiaknak. A hosszú Coviddal küzdő 50 év alatti nők többnyire memóriájukkal, hallásukkal, mozgásukkal és látásukkal tapasztaltak problémákat.

Rovatok