Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ 14 millió dollárt ad a rohingja menekülttáborok újjáépítésére

2021. március 25., csütörtök 12:41

Az ENSZ 14 millió dollárt ad a minap leégett bangladesi rohingja menekülttáborok újjáépítésére, tudatta csütörtökön a Twitteren Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője.

A pénzügyi alap ezenkívül abban is hivatott segítséget nyújtani, hogy a menekültek mihamarabb vízhez és élelmiszerhez juthassanak, tisztálkodhassanak és pszichológiai segítséget kapjanak,  közölte az ENSZ.

A kormány és segélyszervezetek munkatársai 

már megkezdték a menedékek újjáépítését

és segítséget nyújtanak a menekülteknek. 

Segélyszervezetek becslései szerint mintegy 10 ezer szállás semmisült meg.

A tűz következtében több mint 45 ezer ember maradt hajlék nélkül – ismertette a világszervezet. A lángok martalékává vált egy helyi kórház, és egyéb kulcsfontosságú, egészségügyi, élelmezési és oktatási létesítmények is.

A később hatalmassá terebélyesedő tűz hétfőn ütött ki az üldözött mianmari rohingja muszlim kisebbség tagjai által lakott több, túlzsúfolt menekülttáborban a délkelet-bangladesi Cox's Bazar városában. A mentőcsapatok később legalább 15 elszenesedett holttestre bukkantak. Louise Donovan, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bangladesi szóvivőjének keddi közlése szerint a tűzben körülbelül 560 ember sérült meg, további legalább 400 eltűnt.

A rohingja kisebbségnek több mint egymillió tagja él a bangladesi menekülttáborokban.

 A népcsoport a világ legnagyobb hontalan közössége.

A buddhista többségű Mianmarból több mint 700 ezer rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg 2017 augusztusában tisztogató műveletbe kezdett azt követően, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg. A mianmari hadsereg műveletét ENSZ-képviselők a „népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak” minősítették. A mianmari kormány tagadta, hogy a biztonsági erők tömeges nemi erőszakokat és gyilkosságokat követtek el, illetve lakóházak ezreit gyújtották fel.

Rovatok