Index Vakbarát Hírportál

Mi köze a NATO-nak az Északi Áramlat-2-höz? Moszkva szerint semmi

2021. március 25., csütörtök 21:31

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a katonai szövetség brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásán kijelentette, hogy bár a tagállamok megosztottak az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 földgázvezeték ügyében, a téma továbbra is napirenden van a szövetségben.

„A NATO-nak ehhez egyáltalán semmi köze sincsen" – reagált a főtitkár kijelentésére Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes. Az orosz diplomácia helyettes vezetője szerint

a NATO továbbra is a konfrontáció útján halad Oroszországgal, és a keleti szárny folyamatos erősítését továbbra is a „keleti veszéllyel" indokolja.

Grusko emlékeztetett arra, hogy a NATO válasz nélkül hagyta a közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták szárazföldi telepítésének moratóriumára vonatkozó, 2019 szeptemberében megfogalmazott, és 2020 októberében megismételt orosz javaslatot, miután az Egyesült Államok felmondta az erre a fegyverkategóriára vonatkozó INF-szerződést  – jelentette az MTI moszkvai tudósítója. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva kifejezte készségét egy, az Oroszország és a NATO képviselői között megrendezendő találkozó megtartására abban az esetben, ha azon „tartalmas és egyenrangú párbeszéd alakulhat ki". Erre vonatkozó nyugati javaslat még nem hangzott el – fűzte hozzá. 

Mint mondta, a nyugati országok Oroszország feltartóztatására és elnyomására irányuló, nem szűnő erőfeszítései „szabad szemmel is kivehetők", a "majdhogynem erőszakos demokratizálásra" irányuló kísérletek már a Szovjetunió összeomlásának pillanatától érezhetők voltak.

Peszkov megismételte Moszkva korábbi állítását, hogy nem avatkozik be más államok belügyeibe, és hangsúlyozta: Oroszország támogatja a kulturális és humanitárius cserét, de ellenzi, hogy ezt idegen értékek másokra való rákényszerítésére használják fel.

Viktor Bondarev, az orosz parlamenti felsőház védelmi bizottságának elnöke, a légierő volt főparancsnoka a Moszkvába akkreditált katonai attasék előtt kijelentette, hogy

2021-ben a NATO felderítő gépeinek tevékenysége csaknem 30 százalékkal megnövekedett az orosz határok mentén. 

Ellenséges és provokatív természetűnek nevezte a hadászati légierőnek az orosz határok közelében való gyakorlatoztatását. Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem kívánja fokozni a feszültséget, és felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz hadgyakorlatok nagy részét a határoktól távol szokták megrendezni. 

Rovatok