Index Vakbarát Hírportál

Romániai magyar szervezetek módosítanának a zászlótörvényen

2021. március 25., csütörtök 19:16

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tervezetet dolgoz ki a romániai zászlótörvény és a nyelvhasználati jogokat is szabályozó közigazgatási törvény módosítására – jelentették be Kolozsváron a pártszövetség társelnökei. Csomortányi István társelnök elmondta: lejárt a Citu-kormány első száz napja, és a március 15-én kitűzött nemzeti jelképek miatt Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely polgármesterére kirótt prefektusi bírságok azt mutatták meg, hogy halaszthatatlan a nemzeti szimbólumok és az anyanyelvhasználat kérdéseinek rendezése.

Mezei János társelnök hangsúlyozta: egyértelművé kell tenni a törvényeket, hogy a bíróságok ne értelmezhessék félre a jelkép- és anyanyelvhasználati kérdéseket, ami jelenleg gyakran megtörténik.

Hozzátette: addig is, míg megszületik az új szabályozás, azt az elvet alkalmazzák, hogy valamennyi közterületről eltávolíttatott székely zászló helyett százat adományoznak magánszemélyeknek – írta a távirati iroda.

Elhangzott: az EMSZ szerint úgy kell módosítani a törvényt, hogy ne csak százalékban, hanem abszolút számban is szabja meg azt a küszöbértéket, amely fölött nyelvhasználati jogok illetik meg a nemzeti közösségeket. A szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy míg egy ezerfős községben a kétszáz fős nemzeti kisebbséget megilletik a nyelvhasználati jogok, Kolozsvár 65 ezer fős magyar közössége nem használhatja anyanyelvét az önkormányzati hivatalokban.

A Transindex azt írta: az RMDSZ várhatóan törvénymódosítással próbálja meg egyértelműsíteni a zászlók használatára vonatkozó szabályozást. Miklós Zoltán RMDSZ-es képviselő azt mondta: ebben a kérdésben az elkövetkezendő napokban lesz egyeztetés a frakcióban, majd utána a kormánykoalícióban is.

Rovatok