Index Vakbarát Hírportál

Szupermutánstól tartanak Németországban

2021. március 28., vasárnap 17:25

Erősödik a koronavírus-vakcináknak ellenálló vírusváltozatok megjelenésének veszélye, ha a napi új fertőződések számának gyors emelkedése mellett halad előre az oltási kampány – mondta a német kancelláriaminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Helge Braun a Bild am Sonntagnak adott interjúban kifejtette, hogy ha az oltási kampánnyal párhuzamosan ismét sebesen emelkedik a fertőződések száma, erősödik a veszély, hogy a következő vírusmutáció immunis lesz az oltóanyagra.

Ebben az esetben megint üres kézzel állnánk, új vakcinákra lenne szükség, és kezdhetnénk elölről az oltást. Ezt minden körülmények között meg kell akadályozni

– jelentette ki a miniszter. Németország a járvány legveszélyesebb szakaszában van, és a következő hetekben dől el, hogy sikerül-e belátható időn belül megszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett – közölte Helge Braun, aki már januári nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy Németországban is a fokozottan fertőzőképes és súlyos lefolyású betegséget a korábbi változatoknál nagyobb valószínűséggel okozó brit mutáció lesz a meghatározó.

Mint mondta, érthető az emberek vágyakozása a szabadságra, de a brit mutáció szétterjedése miatt a napokban kezdődött harmadik járványhullám pusztítóbb lehet az első kettőnél. Ezért a társadalom és a gazdaság legtöbb területét befagyasztó zárlat további enyhítése helyett egyelőre az úgynevezett vészfékrendszert kell alkalmazni, vagyis vissza kell állítani a március elején felfüggesztett korlátozásokat, és be kell vezetni újabb szigorításokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan – egymás után három nap – száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma.

A lehetséges új intézkedésekről azt mondta, hogy javítana a helyzeten az esti és éjszakai kijárási tilalom, mert a magán-összejöveteleken a legnagyobb a fertőzési arány. Ugyanakkor alacsony fertőzésgyakoriság és hatékony tesztelési rendszer mellett el lehet kezdeni a korlátozások feloldását – tette hozzá azzal kapcsolatban, hogy Saar-vidék tartományban húsvét után negatív teszttel ismét lehet majd járni moziba, múzeumba, be lehet ülni vendéglők kerthelyiségébe, és részt lehet venni kulturális rendezvényeken és sporteseményeken.

Az oltási kampány első eredményei májusban jelentkezhetnek majd, járványlassító hatása pünkösdkor lesz érezhető, de csak akkor, ha sikerül megakadályozni, hogy a járványhelyzet teljesen kicsússzon az ellenőrzés alól.

Tegnap 17 176 új fertőzöttet találtak Németországban. Ez csaknem 25 százalékos növekedést jelent az egy héttel korábbi 13 733-hoz képest, s 2 772 401-re emelkedett a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. Ugyanakkor az egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 90-re csökkent az egy héttel korábbi 99-ről. Ezzel 75 870-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Rovatok