Index Vakbarát Hírportál

A feldarabolt újságíró ügyének kivizsgálója vette át az Amnesty International vezetését

2021. március 29., hétfő 08:39

Az ENSZ gyilkosságokat kivizsgáló különleges jelentéstevője, a francia Agnes Callamard lett az Amnesty International, a nemzetközi jogvédő civil szervezet vezetője – jelentette be a szervezet.

Az Amnesty International tájékoztatása szerint Callamard négyéves főtitkári megbízatása hétfőn veszi kezdetét. Sarah Beamish, a szervezet nemzetközi bizottságának elnöke közölte:

Callamard éleseszűsége, mély tapasztalata az emberi jogok terén és bátor hangja magasan alkalmassá teszik arra, hogy a mozgalom arca lehessen.

Agnes Callamard elmondta, hogy megtiszteltetésnek tekinti, hogy az Amnesty International főtitkára lehet, illetve együtt dolgozhat a szervezet támogatóival világszerte, hogy mindenkinek az emberi jogait megvédjék és kiharcolják.

Callamard 1998 és 2001 között már dolgozott a civil szervezetnek. Akkor a főtitkár kabinetfőnöke volt, és kutatáspolitikai koordinátorként a nők jogaival foglalkozott, főleg Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten. 2004 és 2013 között pedig az Article 19 nevű, brit civil szervezetet vezette, amely elsősorban a véleménynyilvánítás szabadságának globális helyzetével és előmozdításával foglalkozik. 2013 óta irányítja a Columbia Egyetem Globális Véleménynyilvánítási Szabadság Projektjét.

Callamard vezette az ENSZ vizsgálatát Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolt ellenzéki újságíró ügyében is, aki Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusáról tűnt el, ahol a török hatóságok szerint egy szaúdi halálbrigád meggyilkolta. Callamard vizsgálata során arra jutott, hogy Hasogdzsi megölését valószínűleg a szaúdi állam rendelte el. Vizsgálta ugyanakkor az iráni Kásszem Szolejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda elit egység parancsnokának bagdadi meggyilkolását is, akivel amerikai dróncsapás végzett. Jelentéstevőként Callamard arra jutott, hogy a gyilkosság jogellenes volt.

Az Amnesty International 1961-ben jött létre Londonban, és ma már több mint hetven országban rendelkezik irodával.

Rovatok