Index Vakbarát Hírportál

Belpolitikai háborút hozott Németországnak a koronavírus

2021. március 29., hétfő 21:42

Németországban kudarcba fulladt a szövetségi kabinet és a tartományi kormányok megegyezésén alapuló eljárás a koronavírus terjedése elleni védekezésben, ezért a berlini vezetésnek át kell vennie az irányítást – jelentette ki Horst Seehofer belügyminiszter hétfőn.

Elmondta, hogy az eddigieknél sokkal veszélyesebb brit vírusváltozat terjedése miatt az a legfontosabb, hogy két hétre a társadalmi és gazdasági élet minél több területét leállítsák, a korlátozások visszavonásához pedig be kell vezetni a tesztelés országosan egységes rendszerét. Hozzátette, hogy pontosan meg kell határozni, szükség esetén miként kell az egész országban szigorítani az előírásokat. 

A legtekintélyesebb német politikusok közé tartozó miniszter nyilatkozatával kiállt a kancellár, Angela Merkel mellett, aki már egy vasárnapi interjúban jelezte, hogy nagyon elégedetlen egyes tartományi kormányok tevékenységével, és kilátásba helyezte, hogy törvényekkel kényszerít ki irányváltást. 

Nem várok, amíg százezerre emelkedik a napi új fertőződések száma 

– mondta az ARD országos köztelevízióban a kancellár, aki szerint mindenekelőtt kijárási korlátozásokat kellene elrendelni az esti és éjszakai órákra, mert a magán összejöveteleken a legnagyobb a veszélye a vírus továbbadásának. 

Több tartományban viszont az újabb szigorítások helyett a március elején bevezetett lazább rendszer továbbfejlesztésére törekednek. A tartományi rangú fővárosban, Berlinben például egy szerdán életbe lépő új szabály szerint továbbra is nyitva tarthatnak a hónap eleje óta ismét működő üzletek, illetve szolgáltatók, például elektronikai cikkeket forgalmazó boltok vagy fodrászatok, de csak aznapi negatív vírusteszttel rendelkező vásárlókat és vendégeket fogadhatnak.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet hétfői összesítése szerint az utóbbi 24 órában 9872 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem harmincszázalékos növekedés az egy héttel korábbihoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 782 273 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. Ugyanakkor a vírus által okozott betegséggel összefüggésben a napi halálesetek száma 43-ra csökkent az egy héttel korábbi 50-ről. A csökkenést a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítják szakértők. 

Rovatok