Index Vakbarát Hírportál

Romániában már gyógyszerészeket is bevonnának a tesztelésbe és az oltási kampányba

2021. március 29., hétfő 20:34

Romániában a koronavírus-járvány elleni hatékonyabb fellépés érdekében a gyógyszerészeket is felhatalmazták arra, hogy diagnosztikai célú teszteket végezzenek, illetve oltásokat adjanak be.

A gyógyszerészek bevonásának jogi akadályait a hétfői kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelettel hárították el, a részletes szabályozást az egészségügyi miniszter később kibocsátandó rendelete fogja tartalmazni.

A Digi24 hírtelevízió értesülései szerint az intézkedés egyik célja, hogy csökkentsék a rejtőzködő fertőzöttek számát, jelenleg ugyanis – a kéthetes karantént elkerülendő – sokan nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett koronavírus-gyorstesztjük, míg a gyógyszertárakban végzendő tesztek eredménye bekerülne az országos nyilvántartásba.

A hétfőn elfogadott törvénymódosítás nem kötelezi, csupán felhatalmazza a romániai gyógyszertárakat, hogy szerepet vállaljanak a tesztelésben és oltáskampányban. Eddig a családorvosi rendelők játszottak fontos szerepet az enyhe tüneteket produkáló koronavírusos fertőzöttek távkezelésében, a tesztelések és szakorvosi vizsgálatok adminisztrálásában, az oltási kampányba azonban várhatóan csak április közepétől kapcsolódnak be.

Rovatok