Index Vakbarát Hírportál

Vége a szuezi válságnak, kiszabadították az óriáshajót

2021. március 29., hétfő 07:09

Sikeresen kiszabadították a Szuezi-csatornát eltorlaszoló konténerhajót, így csaknem egy hét után szabad lehet az út a hajók számára, és megszűnhet a torlódás a hajózási útvonalon − adta hírül a BBC.

Az Ever Given március 24-én fordult keresztbe és futott zátonyra. A 400 méter hosszú, 59 méter széles hajó mögött hatalmas torlódás alakult ki. Ez a legnagyobb hajó, ami valaha zátonyra futott a csatornában.

A világkereskedelmileg fontos átjáró eltorlaszoló hajó napi szinten 9,6 milliárd dollár értékű árut tartóztatott fel. A szállítmányok jelentős késését, ezzel pedig az ellátási láncok sérülését okozta világszerte. 

Ez Egyiptomnak napi 12-14 millió dolláros bevételkiesést jelent.

A hajó kiszabadítását nehezítette az erős szél és az árapály is. Később a dagály miatt akadtak el a munkálatok, ami miatt ismét medret kellett ásni, hogy végleg kiszabadítsák a hajóóriást. A munkálatokat a kotrógépeken kívül vontatóhajók és daruk is segítették. Ha nem sikerült volna kiszabadítani a hajót, több száz konténert kellett volna lepakolni a fedélzetről a sikeres mentés érdekében. 

Rovatok