Index Vakbarát Hírportál

Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcinát rendelne

2021. március 30., kedd 15:15

Egymillió adag Szputnyik V vakcina szállításáról tárgyal Ausztria Oroszországgal – írja a Kurier nevű osztrák napilap.

Sebastian Kurz osztrák kancellár már február végén felvette a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Szputnyik V vakcinával kapcsolatban. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az orosz oltóanyag nemzetközi terjesztéséért felelős befektetési alappal (RDIF) egyeztetett, és úgy fogalmazott:

minden lehetőséget megvizsgálnak, nem az számít, hogy honnan érkezik a vakcina, hanem hogy biztonságos és hatékony.

Ausztria eddig csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat használta, így a Szputnyikot nem, hiszem az EMA még nem adta áldását rá. Sebastian Kurz szerint több oltóanyagra van szükség, ezért fordulnak Oroszország felé. A Kurier beszámolója megjegyzi, hogy az EU országai közül eddig csak Magyarország és Szlovákia hagyta jóvá a Szputnyik V vakcinát.

Ha egymillióval több oltóanyagunk lenne, előbb visszatérhetnénk a normál kerékvágásba, emberéleteket és munkahelyeket menthetnénk meg – mondta az osztrák kancellár az osztrák napilapnak.

A Kurier beszámolója szerint a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak, áprilisban 300 ezer adag Szputnyik V vakcinát szállítana Oroszország Ausztriának, májusban 500 ezret, majd júniusban 200 ezret, azaz összesen egymilliót.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden reggel közösségi oldalán közölte, hogy Magyarországra újabb 250 ezer adag orosz oltóanyag érkezik éjjel.

Rovatok