Index Vakbarát Hírportál

Kinevezték a hargitai és a kovásznai prefektust

2021. március 31., szerda 22:57

A román kormány szerdai ülésén kinevezte Szabó Zsoltot, az USR-Plus pártszövetség jelöltjét Hargita megye prefektusává és Ráduly Istvánt, az RMDSZ jelöltjét Kovászna megye prefektusává. A kinevezésekről a honlapján számolt be a kabinet. A szerdai kormányülésen nevezték ki az RMDSZ-es Buday Richárdot is Bukarest alprefektusi tisztségébe.

A Hargita megye prefektusává kinevezett Szabó Zsolt a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Műszaki Kollégium 37 éves román-angol szakos tanára. 2017 és 2020 között a szegedi József Attila Tudományegyetem román nyelv és irodalom tanszékén tanított, ahonnan azonban visszatért szülővárosába. A tavaly szeptemberi önkormányzati választásokon az USR-Plus szövetség jelöltjeként szállt versenybe Gyergyószentmiklós polgármesteri székéért, és a szavazatok 3,2 százalékát szerezte meg. Az USR-Plus szövetség a tiszta közélet jelszavával próbálta megszerezni a székelyföldi választók támogatását.

A Kovászna megyei prefektussá kinevezett Ráduly István 2004 óta Uzon község polgármestere. Az 52 éves politikus jogászi végzettséggel rendelkezik, vidékfejlesztésből és turizmusból doktorált, a Babes-Bolyai Tudományegyetem óraadó tanára. Polgármesteri tevékenysége idején a kiemelt köztisztviselői státust is megszerezte. Ráduly István volt az első székelyföldi polgármester, akinek a korábbi Kovászna megyei prefektussal folytatott hosszas pereskedés után 2014 januárjában el kellett távolíttatnia a székely zászlót Uzon község polgármesteri hivataláról.

Céljai között azt emelte ki az RMDSZ szerdai közleményében, hogy javítsa a prefektusi hivatal és az önkormányzatok közötti viszonyt, és növelje a kormánynak alárendelt Kovászna megyei intézmények működési hatékonyságát.

A Bukarest alprefektusává kinevezett 46 éves Buday Richárd jogász, 2003 óta vezeti az RMDSZ bukaresti szervezetét. A politikus 2009-től a bukaresti Petőfi Művelődési Társaság elnöke.

Rovatok