Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglan az isztambuli merényletért

2021. április 6., kedd 21:08

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt egy isztambuli bíróság négy embert a városban 2016 januárjában elkövetett robbantásos merénylet miatt. A terrorakcióban 12 német turista vesztette életét.

A már börtönben ülő vádlottakra „súlyosbított” életfogytig tartó börtönbüntetést róttak ki, a többi között terrorista indítékkal elkövetett szándékos gyilkosság elősegítése miatt – írta az MTI az Anadolu hírügynökségre hivatkozva. A „súlyosbított” életfogytig tartó börtönbüntetés a Törökországban kiróható legsúlyosabb börtönbüntetés a halálbüntetés 2002-es eltörlése óta, mivel kizárja a szabadlábra helyezés esélyét.

A bíróság bizonyíték hiányára hivatkozva felmentett 18 gyanúsítottat, további három, szökésben lévő gyanúsított ügyének tárgyalása távollétükben folytatódik. Egy gyanúsítottat terrorszervezethez tartozás vádja miatt több mint hat év börtönbüntetésre ítéltek. Az ítélet jogerős. 

Törökország a merényletért az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet tette felelőssé. A terrorakcióért senki sem vállalta a felelősséget.

Rovatok