Index Vakbarát Hírportál

Alkohol, drog, ukrajnai ügyek: önéletrajzot írt Joe Biden fia

2021. április 7., szerda 08:30

Beautiful Things (szabad fordításban: Csodálatos Dolgok) címmel önéletrajzi kötetet adott ki Joe Biden fia, Hunter Biden. A könyv április 6-án, kedden jelent meg Amerikában, az amerikai The Cut oldalán azonban már olvasható egy rövid összefoglaló a tartalmáról.

A könyvben az elnök fia  – a cím ellenére – meglehetősen őszintén vall nehézségekkel és családi tragédiákkal terhelt magánéletéről. Ír benne egyrészt a gyermekkoráról, édesanyja és testvére haláláról és családi életéről. Különösen sok figyelmet szentel testvérének, Beau-nak, aki 2015-ben hunyt el rákos megbetegedésben (a könyv címe is tőle származik, ő jellemezte így az élet apró örömeit). 

A könyvben Hunter Biden részletesen vall alkohol- és drogfüggőségéről. Már fiatalon is az alkohol felé fordult, állítása szerint 14 éves korától rendszeresen ivott, 18 évesen pedig kokain birtoklásáért tartóztatták le. Igazán azonban 2000-től kezdve vált súlyossá a probléma, amikor jogászként egyre nagyobb terhelés nehezedett rá, és emiatt végül rehabilitációra küldték 33 évesen. 

Ezután 10 évig tiszta maradt, de egy repülőúton megrendelt Bloody Maryvel ismét inni kezdett, majd ismét rehabilitációra kellett küldeni. Beau Biden halála, illetve a saját házasságának tönkremenetele aztán újabb mélypontot hozott a Biden fiú számára. Megint visszaesett, és az alkohol mellett a kábítószerre is visszaszokott, olyannyira, hogy egy ideig még a dílere is vele lakott.

Egyszer még egy családi vacsoráról is elmenekült, ahol Joe Biden egy újabb rehabilitáción való részvételről akarta meggyőzni őt. 2019-ben aztán végül részben új felesége, Melissa hatására sikerült ismét leállnia az alkohol- és drogfogyasztással. 

Az elnök fia arról a romantikus viszonyról is ír, amely közte és elhunyt testvére felesége közt alakult ki Beau Biden halálát követően. Állítása szerint az után, hogy a viszony kitudódott, ügyfeleinek egy részét, valamint az ENSZ Világélelmezési Programjában betöltött tisztségét is elvesztette.

Hunter Biden a könyvben ukrajnai ügyeire is kitér. Elismeri, hogy az ukrán Burisma Holdings – amely cég ellen az Obama-kormányzat akkoriban nyomozásokat folytatott – igazgatótanácsába valóban nem véletlenül került be 2014-ben. A cégben havonta 50 000 dollárt keresett egészen 2019-ig bezárólag, mindazonáltal megalapozatlannak tartja azokat a támadásokat, amelyeket ő és az édesapja kapott emiatt. 

A BBC-nek ezzel kapcsolatban egy rövid nyilatkozatot is adott kedden, amelyben azt is elmondta, hogy azért „ért aranyat a neve” a cég számára, mert az amerikai alelnök fiaként a jelenléte biztosítékot jelentett számukra az „orosz agresszió” ellen.

A Biden név a demokrácia és transzparencia szinonimája

– tette hozzá. 

Elnök is lehet még belőle 

A The Cut elemzése mindezek után arra a meglepő következtetésre jut, hogy az ifjabbik Biden a könyvvel vélhetően a politikai karrierjét szeretné megalapozni, és

azt sem tartják kizártnak, hogy akár a jövőben valamelyik amerikai elnökválasztáson is elindulhat majd. 

A könyvben ugyanis számos alkalommal részletezi, hogy az édesapja mellett tudást és kapcsolatokat is szerzett, illetve, hogy a családjában nagy hagyománya van a politizálásnak. „Hároméves korom óta mozgok a Szenátus környékén” – írja egy helyütt.

Rovatok