Index Vakbarát Hírportál

Tűz, robbanások és lövések Mianmarban, több mint egy tucat halott

2021. április 7., szerda 22:08

Lövéseket adtak le a mianmari biztonsági erők a katonai rezsim ellen tüntető tömegre szerdán, újabb legkevesebb tizenhárom tüntető meghalt és többen megsebesültek – adta hírül a helyi média nyomán az MTI.

A hadsereg február 1-jén vette át a hatalmat Mianmarban. Az országban azóta rendszeresek a puccsellenes tüntetések, amelyeket a hadsereg könyörtelenül vérbe fojt. Az elmúlt hetekben 581 tiltakozót gyilkoltak meg a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) szerint. Az őrizetbe vettek száma megközelítette a 3500-at, túlnyomó többségük továbbra is börtönben van.

A biztonsági erők szerdán a tüntetők közé lőttek az északnyugati Kalében. Lapértesülések szerint tizenegyen vesztették életüket, többen megsebesültek, sokakat őrizetbe vettek. Néhány helyi házilag készített vadászpuskákkal vette fel a harcot.

A hadsereg március 28-án meg akarta támadni a többségben csin kisebbség által lakott várost, valamint a közeli falvakat, de heves ellenállásba ütközött. A következő napok összecsapásaiban a biztonsági erők több tagja is életét vesztette. Szerdán a Rangunhoz közeli Bagóban további két tiltakozóval végeztek.

Az ország legnépesebb városát, Rangunt legalább hét kisebb robbanás rázta meg kormányzati épületek, egy katonai kórház és egy bevásárlóközpont közelében. A ranguni amerikai diplomáciai képviselet úgy tudja, hogy házilag készített hanggránátok vagy tűzijátékok okozhatták a zajt. Az incidensnek nincsenek áldozatai.

A tűzoltóság továbbá közölte, hogy tűz ütött ki egy kínai tulajdonban lévő ranguni ruhagyárban. Áldozatokról nem érkezett hír, a kár pontos mértékét még nem tudni. Szintén Rangunban aktivisták felgyújtottak egy kínai zászlót, az erről készült képeket a Facebookon is közzétették.

Kína a katonai juntát támogatja. Az előző hónapban 32 kínai érdekeltségű ranguni üzemben gyújtogattak.

A katonai kormányzatot vezető Min Aung Hlaing szerdán közölte, a „polgári engedetlenségi mozgalom miatt” kórházak, iskolák, hivatalok és gyárak működése lehetetlenült el.

Rovatok