Index Vakbarát Hírportál

Éleződik az ukrán-orosz viszály, amerikai hadihajók tartanak a Fekete-tengerre

2021. április 9., péntek 17:32

Április közepén két amerikai hadihajó érkezik a Fekete-tengerre – jelentette az MTI török külügyminisztériumi források nyomán. 

Az amerikai haditengerészeti lépés az utóbbi hetekben éleződő ukrán-orosz konfliktus fényében nem meglepő, hiszen Kijevben egy esetleges orosz invázióra figyelmeztetnek az ukrán határ közelében és a Krímben – orosz közlések szerint csupán hadgyakorlat miatt – csoportosuló, nagy létszámú orosz fegyveres erők nyomán. Források szerint mintegy 20 ezer katonáról és több száz haditechnikai eszközről van szó, nagyjából harminc zászlóalj keretében.

Számos felvétel látott napvilágot a haditechnikai eszközök szállításáról Ukrajna közelébe. Az alábbi, második videón a Krími-hídon érkeznek katonai teherautók és tankok a félszigetre.

Bár szakértők szerint a Donyec-medencei konfliktus kiszélesedésére, egy totális háborúba történő átcsapására csekély az esély, és valóban erőfitogtatásról van szó, az Egyesült Államok a biztonság kedvéért az ígéretek után a tettek mezejére lép. Joe Biden amerikai elnök ugyanis biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy országa „rendíthetetlenül támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását az évek óta húzódó orosz agresszióval szemben".

Az Egyesült Államok vélhetően elrettentés céljából vezényelte a két hadihajót a Fekete-tengerre, miután 350 tonna hadianyagot, köztük 35 Humvee katonai terepjárót rakodott ki az odesszai kikötőben az Ocean Glory amerikai hajó.

Még most csapnának oda az oroszok

A Rejting neves közvélemény-kutató központ felmérése szerint

az ukránok mintegy kétharmada tart attól, hogy Oroszország hamarosan nagyszabású háborút indít Ukrajna ellen. 

A megkérdezettek 36 százaléka magasnak minősítette annak a valószínűségét, hogy Oroszország teljeskörű inváziót indít Ukrajna ellen, 31 százalékuk ennek veszélyét közepesre értékelte, míg 15 százalék alacsonyra és 12 százalék válaszolta azt, hogy nem lát ilyen veszélyt – ismerteti az MTI a felmérés eredményét. 

Volodimir Zeleneszkij a minap jelentette ki, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus lezárásának, és így az orosz agresszió elhárításának egyetlen megoldása, ha Ukrajna belép a NATO-ba. Ezzel pedig Oroszország egyik legrosszabb rémálma válna valóra, s ennek mindenképpen elébe akar menni, mint azt a csapatmozgásokból is kiderül, akár a katonai nyomásgyakorlással is. 

A Kreml olyannyira el akarja kerülni a szomszédos kelet-európai ország NATO-felvételét, hogy még annak gondolatától is kirázza a hideg. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő nem véletlenül figyelmeztetett: 

Már Ukrajna elméleti NATO-csatalakozása is visszafordíthatatlan következménnyel járna az ukrán államiságra nézve. 

Rovatok