Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a volt portugál kormányfőt a korrupciós vádak alól

2021. április 9., péntek 20:43

Egy portugál bíróság felmentette José Sócrates korábbi portugál kormányfőt a korrupciós vádak alól, de egyelőre nem döntött az adócsalás illetve a pénzmosásra vonatkozó vádakról. Ivo Rosa, a legfelső bűntetőtörvényszék bírája döntése indoklásában kifejtette, hogy az ügyészség korrupciós vádjai ellentmondásosak illetve megalapozatlanok voltak, egyes esetekben pedig elévültek.

Sócratest, aki 2005 és 2011 között volt luzitán miniszterelnök, a lisszaboni repülőtéren vették őrizetbe 2014 novemberében Portugália eddig legnagyobb – Marquis fedőnevű – korrupcióellenes nyomozása során. Ez volt az első eset az ország történetében, hogy egy volt miniszterelnököt, az őrizetbe vétel után. letartóztattak. A 63 éves politikus korábban hónapokat töltött rács mögött, mielőtt háziőrizetet engedélyeztek volna számára.

Az ügyészség 2017-ben emelt vádat 31 bűncselekmény miatt.

A több mint 4 ezer oldalas vádirat szerint Sócratest három rendbeli hivatali vesztegetéssel, 16 rendbeli pénzmosással, kilenc rendbeli okirathamisítással és háromrendbeli adócsalással vádolják.

A vád szerint a bűncselekményeket 2006 és 2015 között követte el a volt miniszterelnök. A dokumentum szerint több millió eurós vagyonhoz jutva kulcsfontosságú szerepet játszott egy csalásban, amelyben az Espirito Santo bankbirodalom illetve a Portugal Telecom távközlési vállalat egykori vezetői is érintettek voltak. Mindkét vállalkozás időközben megszűnt, euró milliárdos veszteségeket okozva az adófizetőknek és a részvényeseknek is, írta a távirati iroda.

A szociáldemokrata politikus ismételten tagadta, hogy bármiféle szabálytalanságot követett volna el, a személye elleni vádakat pedig politikailag motiváltnak nevezte.

Sócrates a portugál Szocialista Pártot története legjobb választási eredményéhez, s ezzel abszolút többséghez juttatta a parlamenti választásokon 2005-ben. 2009-es szoros választási győzelemét követően 2011 márciusában, országa addigi legsúlyosabb gazdasági válsága közepette lemondásra kényszerült.

Rovatok