Index Vakbarát Hírportál

Fülöp herceg az utolsó pillanatban sem mutatta a gyengeség jeleit

2021. április 10., szombat 11:56

II. Erzsébet férje nem akarta, hogy egy kórházban teljenek az utolsó napjai, és 99 évesen sem volt hajlandó tolószékbe ülni.

A királyi család bennfentesei a Daily Mailnek árulták el,  miként teltek a 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg utolsó napjai. A tudósítás szerint a herceg a megszokottnál többet aludt, de amikor ébren volt – és persze amikor az időjárás engedte –,

gyakran a Windsori kastély kertjében pihent Erzsébet királynővel együtt.

Az öröm és a boldog együttlét pillanatai voltak ezek – írta Richard Kay, a Daily Mail főmunkatársa, aki számos alkalommal tudósított a királyi család ügyeiről. Az is egy ilyen pillanat volt, amikor elejtette az olvasószemüvegét, ami beesett egy fotel alá. Egy inas rögtön odalépett, hogy felvegye.

Hagyja csak, majd én

– mondta neki, aztán lehasalt a földre a szemüvegért.

A hírek szerint a herceg többnyire a saját lábán, egy botra támaszkodva járt-kelt a palotában, és a kiszolgálószemélyzet csak nagy ritkán ajánlotta neki, hogy üljön inkább tolószékbe, mert amikor először így tettek, nagyon felháborodott már a javaslat miatt is.

Azonnal tüntessék el a szemem elől!

– mondta ekkor a kerekesszékre mutatva az egyik forrás szerint.

Emellett a hallókészülékét sem szerette viselni, annak dacára se, hogy enélkül gyakorlatilag kiabálniuk kellett egymással a királynővel. Mindez híven tükrözte azt, hogy a gyengeségnek még csak a jelét sem akarta mutatni, ahogy élete során sem tette ezt. 

A herceg egészsége mindemellett fokozatosan romlott, de ez csak apró jelekből volt látható. Ezek közé tartozott,  hogy az utóbbi időben kevesebbet evett a megszokottnál, sőt még a szokásos reggeli teáját is gyakran hiába vitték neki ágyba. 

Állapota miatt az étkezésekre is akkor kerítettek sort, amikor éppen jobban érezte magát, hogy együtt ehessen a királynővel. 

A hálószobájában egyébként két bekeretezett fotó volt az ágya mellett: az egyik az édesanyjáról, Battenbergi Aliz hercegnőről – Viktória királynő leszármazottjáról, aki ugyanebben a kastélyban látta meg a napvilágot –, a másik pedig Erzsébet királynőről. 

A dolgozószobája asztalát pedig – gyermekei és unokái fényképei mellett – Károly herceg és Diána esküvői fotója ékesítette. 

Még az utolsó héten is voltak jobb napjai, amikor sok időt töltött levelek írásával és olvasással, vagy azzal, hogy ismerőseivel, hozzátartozóival beszélt telefonon. 

A királyi család hivatalos rezidenciáján, a Buckingham-palotában már hosszú ideje készültek a búcsúra. Többek között azt is aprólékosan megtervezték, miként fogják nyilvánosságra hozni a herceg halálhíréről szóló közleményüket. Ezzel kapcsolatban aztán végül a palota két munkatársa intézkedett olyan rendezettséggel, ami alighanem Fülöp herceg tetszését is elnyerte volna. 

A herceg végórái közeledtével azt kérte, hogy ne szállítsák kórházba, mert szeretne a saját ágyában fekve meghalni. 

Amikor visszajött a windsori kastélyba, közölte, hogy többé nem megy vissza a kórházba

– állítja egy forrás arra az időszakra utalva, amikor Fülöp herceget kórházban kezelték. Ez a kívánsága aztán teljesült is, mivel saját ágyában távozott az élők sorából, miközben a királynő mindvégig vele maradt.

Rovatok