Index Vakbarát Hírportál

A Liga és Olaszország Testvérei, avagy akikkel barátkozik az Orbán-kormány

2021. április 13., kedd 18:00 | három éve frissítve

Matteo Salvini és Giorgia Meloni olasz politikusok is közös európai parlamenti formációt szeretnének az Európai Néppártból frissen távozó Fidesz képviselőcsoportjával.

A Fidesz képviselői március 3-án jelentették be, hogy kilépnek  a néppárti frakcióból, miután – tiltakozásuk ellenére – megszavazták azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a néppárti képviselőcsoportból. Nem sokkal később  Matteo Salvini arról beszélt, hogy pártja, az olasz Liga a lengyelekkel és a magyarokkal dolgozik már egy új európai parlamenti frakció létrehozásán.

Északi Liga (Lega Nord)

A Liga története több tíz évre nyúlik vissza, egészen 1982-ig. A párt hat észak- és közép-olaszországi tartományból jött létre. Az Északi Ligát 1991-ben Umberto Bossi olasz politikus alapította. Bossiék olyan föderalista elvet dolgoztak ki, miszerint az olasz államot át kell alakítani, például nagyobb területi autonómiát biztosítva az egyes területeknek, mint mondjuk az északi tartományoknak, közöttük is kiemelve Lombardiát.

Az Északi Liga először az 1994-es parlamenti választásokon a Silvio Berlusconi vezette jobboldali-liberális koalíció tagjaként győzött, de nem sokkal később Bossi és Berlusconi vádaskodása nyomán a koalíció felbomlott. De nem szakítottak véglegesen, hiszen újabb másfél évtizedes koalíciós együttműködés következett Berlusconival. Végül 2012-ben Umberto Bossi ügyészségi eljárása miatt – ahol kiderült, hogy saját családja számára pénzt sikkasztott – lemondott. 2013-ban az Északi Ligában pártelnök választást tartottak, ahol a két jelölt – Bossi és Matteo Salvini – közül 82 százalékos többséggel Salvini győzött.

2018-tól kezdődően Liga névre keresztelték a pártot – egyébként is így hívták a köznapi beszédben az emberek. Jelenlegi vezetője Matteo Salvini olasz politikus, 2018-2019 között Olaszország miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere.

Korábban Orbán Viktor kormányfő - még a néppárti tagság ideje alatt - javaslatot tett Angela Merkel német kancellárnak, hogy legyen nyitott és működjön együtt a Liga olasz párt által kialakított jobboldali szövetséggel. Ugyanis szerinte meghatározó tényező, ki az, aki a bevándorlást támogatja és ki nem, hiszen 

Európának bevándorlásellenes politikai erők szövetségére van szüksége.

2020 októberében a Liga elnökének bíróság elé kellett állnia, mert az azt megelőző év nyarán, amikor még belügyminiszter volt, nem engedett kikötni egy bevándorlókkal teli hajót az olasz partoknál. A politikus azt nyilatkozta akkoriban, hogy nem bánta meg a tettét, mert csak az olaszokat védte az illegális bevándorlással szemben. Orbán Viktor miniszterelnök jó harcnak nevezte az olasz pártelnök bevándorlási-politikáját.

Salvini megnyilatkozásait gyakran érték heves bírálatok. 2013-ban azt mondta, hogy szerinte nem szabadna hagyni a meleg pároknak a gyerekvállalást,

hiszen ez a világ elzülléséhez vezetne. 2015-ben pedig egy sajtótájékoztatón elhangzott, hogy földig rombolná a cigánytáborokat Olaszországban.

Olaszország Testvérei (FDI)

A szélsőjobboldali olasz párt az egykori Olasz Szociális Mozgalom és a Nemzeti Szövetség ideológiai örökösének vallja magát. 2012-ben a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe pártból távozó néhány képviselő indította el. 2012 decemberében a nemzeti jobbközép irányzatához közel álló Giorgia Meloni és Guido Crosetto koalícióra lépve hozta létre az Olaszország Fivérei – Nemzeti Jobbközép nevű pártot.

A párt fő ideológiai irányzatai a nacionalizmus és a konzervativizmus, sőt jellemző rájuk az euroszkepticizmus, ami olyan politikai nézőpont, miszerint kritikusan kell megítélni az Európai Unió intézményeit és centralizációját. Hasonló szkepticizmus jelenik meg a Liga pártvezetésében is.

A párt jelenlegi elnöke Giorgia Meloni olasz politikus. 2008 és 2011 között a negyedik Berlusconi-kormány alatt ifjúsági miniszter volt. 2014 óta tölti be az Olaszország Testvérei párt elnöki posztját, illetve 2020 szeptembere óta a 2009-ben született Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártjának elnöke is, amely formációhoz az olasz jobboldali párt 2018-ban csatlakozott az Európai Parlamentben.

Orbán Viktorral közösen valljuk, hogy Európának bátor népekre van szüksége, melyek emlékeztetnek, hogy Európa nem Maastricht, nem a stabilitási paktum, nem a mindent elnyomó bürokrácia, hanem védelmezendő civilizáció, mivel egyedül erre lehet jövőt építeni

– nyilatkozta egy korábbi interjúban a pártelnök.

Egyébként az Olaszország Testvérei párt tagjai nagy figyelemmel követték az Orbán-kormány és az Európai Néppárt régóta tartó konfliktusát, majd a magyar párt távozását. 

Elemzők problémának tartják  Matteo Salvini és Giorgia Meloni versengését az olasz jobbközép koalíción belül: a Liga csatlakozott Mario Draghi kormányához és 23 százalékos támogatottsága van, az Olaszország Testvérei egyedüli pártként ellenzékben maradt, és támogatása 17 százalékra ugrott. A két pártnak még nem sikerült megegyezni az ősszel esedékes helyhatósági választások jelöltjeiről sem, közöttük a jobboldal következő római főpolgármester-jelöltjéről sem.

Mire lehet számítani?

Alapvetően sok minden elképzelhető, ugyanis Orbán Viktor korábban megerősítette, hogy

a Matteo Salvini vezette olasz Liga és a lengyel miniszterelnök Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) jelentős partnerei a magyar kormánypártnak, akikkel akár újjá is lehetne szervezni az európai jobboldalt.

Az április 1-i találkozó alkalmával  viszont  elhangzott, hogy Magyarország, Lengyelország és Olaszország közösen tervezi a jövőt, konkrét programmal készül a nagy európai vitára.

Az Il Foglio politikai napilap elemzéseiből kiderül, hogy a magyar párt jelenleg egyik pártcsaládnak sem tagja, viszont Salvini és Meloni folyamatosan csábítják magukhoz a magyar kormányfőt. Ám az újság azt is kiemeli, hogy Orbán Viktor másféle frakcióban gondolkodik, hiszen sem a Matteo Salvini képviselte Identitás és Demokrácia, sem a Giorgia Meloni vezette ECR nem bizonyul számára „kényelmesnek és befogadónak”.

(Borítókép:  Orbán Viktor és Matteo Salvini a Liga vezetője találkozójukon Rómában 2020. február 4-én. Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok