Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Magyarország támogatja Ukrajnát, de vannak elvárásai

2021. április 19., hétfő 17:37

Ukrajnában az elmúlt esztendőkben folyamatosan megsértették a magyar közösség jogait, egyebek mellett a nyelvhasználatot érintően a kultúra, a média, közigazgatás és az oktatás területén – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára kitett videóban. 

Mindazonáltal Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna erős, stabil és demokratikus ország legyen, és kiáll területi egysége és önállósága mellett. Ezért viszont elvárja, hogy Kijev tartsa tiszteletben a nemzeti közösségek, köztük a magyar közösség jogait

– mondta Szijjártó Péter az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos, videókapcsolatos ülését követően. 

Elmondása szerint a tanácskozás során arra kérte az ülésbe bekapcsolódó Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy tartsák tiszteletben a kisebbségi jogokat, és kerüljék a magyar nemzeti közösség olyan módon történő beállítását, mint amely közösség bármifajta veszélyt jelenthetne Ukrajna területi integritására.

Mindig, minden nemzetközi fórumon ki fogunk állni a kárpátaljai magyarság és jogiak mellett

– idézi a tárcavezetőt az MTI. 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Magyarország miként nyújt támogatást Ukrajnának. Mint mondta: 

A miniszter egyebek mellett beszélt arról is, hogy Magyarország kifejezte szolidaritását Lengyelországgal a Belaruszban élő lengyel nemzeti közösség vezetőjének letartóztatása, illetve Csehországgal is az Oroszországgal kialakult diplomáciai viszálya miatt.

Rovatok