Index Vakbarát Hírportál

Weinstein lassan elveszti fogait, és megvakul

2021. április 19., hétfő 06:00

Utolérte kiérdemelt végzete – gondolhatják Harvey Weinstein megkeseredett áldozatai a friss újsághírek nyomán. A szexuális zaklatások miatt 23 éves börtönbüntetését töltő, 69 éves egykori producer ügyvédei jelentették, hogy védencük egészségi állapota rohamosan romlik.

Weinsteinre akár további 36 éves börtönbüntetés is várhat, amennyiben beigazolódnak a kaliforniai vádak. Az ottani ügyészség még négy erőszakkal és más súlyos, szexuális bűncselekményekkel vádolja összesen öt nő feljelentése alapján. A féktelen erőszakosságáról elhíresült, valamikor teljhatalmú filmes mogul a gyanú szerint 2004 és 2013 között követte el Los Angeles térségében bűntetteit.

Ügyvédei fellebbeztek a kaliforniai kiadatás ellen. Weinstein ugyanis most a Buffalo közelében levő Erie megyei börtönben tölti büntetését, az északi New York államban.

Norman Effman, Weinstein egyik jogi képviselője arra hivatkozva kérte a kiadatás elhalasztását Kenneth Case bírótól, hogy ügyfele sürgős kezelésre szorul.

„Gyakorlatilag megvakult, és fogászati kezelésre van szüksége ahhoz, hogy megmaradt fogait megmenthesse” – mondta az ügyvéd, aki hozzátette, hogy ismeretei szerint Weinstein eddig négy fogát vesztette el.

„Nem akarjuk megakadályozni a kaliforniai ítélkezést” – mondta Effman, akinek meggyőződése, hogy jó védelemmel készülhetnek fel a tárgyalásra.

A meghallgatáson a börtönből kapcsolták Harvey Weinsteint is, ő azonban nem szólalt meg. Csak annyi látszott, hogy arcmaszkját szabálytalanul viseli, mert nem takarta el vele az orrát.

Weinstein egyébként tavaly már megfertőződött koronavírussal a hírhedt Rikers-szigeten, ezért is szállították át a Buffalo melletti fegyintézetbe.

Az elítélt egészen biztosan nem kerül rövid időn belül Kaliforniába. Case bíró ugyanis közölte, még ha engedélyezi is a kiadatást, Weinsteinnek jogában áll a fellebbezés.

A „szexuális ragadozóként” elhíresült Weinstein ügyvédei egyébként fellebbeztek az ellen az ítélet ellen is, amely alapján ügyfelük jelenleg 23 éves börtönbüntetését tölti. Azzal érvelnek, hogy védencüknek nem volt alkalma tisztességes tárgyalásra, az esküdtszék pedig elfogult és részrehajló volt a tárgyalást övező negatív sajtókampányban.

Az ügyvédek egy 2006-os szexuális bűncselekmény súlyosságának enyhítéséért folyamodnak a manhattani bírósághoz.

A Los Angeles-i ügyészség 2020. január 6-án, egy nappal a manhattani tárgyalás megkezdése után emelt vádat Harvey Weinstein ellen.

(Borítókép: Harvey Weinstein érkezik egy New York-i kerületi bíróságra 2018. május 25-én. Fotó: MTI / EPA / Peter Foley)

Rovatok