Index Vakbarát Hírportál

A török elnök indoklás nélkül kirúgta a kereskedelmi minisztert

2021. április 21., szerda 21:00

Menesztette Ruhsar Pekcan kereskedelmi minisztert Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán,  helyére Mehmet Must, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) isztambuli képviselőjét nevezte ki – számolt be az MTI.

Az elnöki rendelet a lépést nem indokolta.

Pekcanról ugyanakkor múlt hét pénteken leleplező cikket jelentetett meg az OdaTV nevű kormánykritikus hírportál, amely szerint a miniszter és férje két közös cégen keresztül összesen 9 millió líra (mintegy 332 millió forint) értékben adott el fertőtlenítőszert a minisztériumnak a koronavírus-járvány kezdete óta.

A kereskedelmi tárca kedden elismerte az adásvételeket, de közleményükben aláhúzták, hogy a vásárolt fertőtlenítőszerek összértéke az OdaTV állításával szemben 500 ezer líra (körülbelül 18,5 millió forint) volt, tehát állításuk szerint a beszerzések a piaci ár alatt valósultak meg, a legolcsóbb módon, közvetlenül a gyártótól.

A Habertürk török hírportál a kereskedelmi miniszter leváltásával kapcsolatban azt írta, hogy annak nincs köze a híresztelésekhez, egy ideje már tervezték a cserét.

Erdogan a szerdai rendelettel egyúttal két új tárcát is létrehozott a család-, munka- és társadalmi ügyekért felelős minisztériumból. Család- és társadalompolitikai miniszternek Derya Yanikot, a munka- és szociális biztonságért felelős minisztérium élére pedig Vedat Bilgint nevezte ki.

Rovatok