Index Vakbarát Hírportál

Richard Dawkinstól visszavették egy huszonöt éves díját

2021. április 21., szerda 14:36

Az Amerikai Humanista Szövetség 1996-ban még piedesztálra emelte a világhírű tudóst, ma viszont már leradírozná a térképről.

A neves evolúciós biológus a korabeli indoklás szerint kiemelkedő tudományos ismeretterjesztői munkásságáért kapta az elismerést. A mémelmélet atyjának számító Richard Dawkins olyan sikerkönyvek szerzője, mint Az önző gén és A hódító gén

A szövetség most viszont már úgy véli, hogy Dawkins megnyilatkozásai „ellentétesek a humanista értékekkel”, mert

tudományos párbeszédnek álcázva szól lekezelően egyes elnyomott társadalmi csoportokról

– írta meg elsőként a Forbes. 

Konkrét megszólalást ugyan nem idézett tőle a szervezet, de azt jelezték, hogy a transzneműek és a feketék öndefiníciójáról szóló vitaindító szavainál telt be a pohár náluk. 

Egy tweet és más semmi

Dawkins másfél héttel ezelőtt Rachel Dolezal esetén morfondírozott el nyilvános Twitter-bejegyzésében. Az amerikai feketék befolyásos jogvédő szervezetének egyik középvezetőjéről 2015-ben kiderült, hogy afroamerikai felmenőket hazudott magának. 

Ennek apropóján tweetelte ki Dawkins azt, ami most vélhetően egy díjába került:

Rachel Dolezalt mindenki elítélte, amikor feketeként határozta meg önmagát. Ha viszont egyes férfiak nőként, egyes nők pedig férfiként határozzák meg magukat – akkor azt becsmérlik, aki meg akarja tagadni tőlük az öndefiníció jogát. Vitassuk meg ezt!

Richard Dawkins egyébként szintén 2015-ben világossá tette már az álláspontját a transzneműekkel kapcsolatban. Akkor azt írta, hogy a kromoszómái alapján egy transz nő nem nő, az identitását tekintve viszont lehet az. Hozzátéve, hogy előzékenységből ő maga is nőként hivatkozna rá.

A mostani felzúdulást Dawkins egy elméleti vitaindító sajnálatos félremagyarázásának tartja. 

(Borítókép: Richard Hawkins 2011. szeptember 18-án. Fotó: David Levenson / Getty Images)

Rovatok