Index Vakbarát Hírportál

A németországi Zöldek felé húznak a népszerűségi mutatók

2021. április 22., csütörtök 15:16

A szeptember 26-i szövetségi parlamenti (Bundestag) választásokra három kancellárjelölt látszott esélyesnek. Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, aki élvezi pártjának támogatását, így akár a szeptemberi választásokon ő lehet Angela Merkel utóda. Vele szemben a bajor Keresztényszociális Unió elnöke, Markus Söder is indult. A két nagy párt mellett a német Zöldek is jelöltet indítottak a kancellári posztért, Annalena Baerbock a Zöldek társelnökének személyében.

A CDU/CSU 2005 óta megszakítás nélkül az éppen aktuális kormánykoalíció legnagyobb tagja. A 2005-ös, a 2009-es, a 2013-as és a 2017-es választáson is a 2018-ban leköszönt CDU-elnök Angela Merkel vezetésével sikerült választói felhatalmazást szereznie a kormányalakításhoz.

Heves viták folytak, hogy a közös uniópárt mely tagja legyen idén az induló jelölt. A CDU választmánya végül egy kedd hajnali szavazáson 77,5 többséggel úgy foglalt állást, hogy elnökük legyen a testvérpártok közös jelöltje. 

A testület szavazati joggal rendelkező 46 tagja közül 31-en Armin Laschetre, 9-en Markus Söderre voksoltak.

A titkos szavazáson hatan tartózkodtak.

A CSU elfogadja a döntést, »harag nélkül és teljes erővel« támogatja a CDU vezetőjét

– jelentette ki Markus Söder pártja.

A Forsa Intézet kutatása alapján viszont kiderült, hogy a szavazók nagy százaléka inkább Markus Söderre szavazna. A 2024 válaszadó 12 százaléka értékelte Laschetet megbízhatónak, míg Södert 27 százalékuk. 

A nevető harmadik

Az elmúlt egy hétben tartott közvélemény-kutatás eredménye meglepő számokat hozott:

a CDU/CSU népszerűsége 7 százalékkal zuhant, míg a Zöldeké 5 százalékkal emelkedett.

Így az eddig élen lévő Uniópárt kiszorult a vezető pozícióból, 21 százalékra csökkent támogatottsága, a Zöldek viszont 28 százalékra tornázták fel magukat. Alapvetően ezzel még semmi sem dőlt el, viszont a Zöldeket eddig stabilan 20 százalék körüli értékre saccolták az elemzők. Ilyenformán megtörténhet, hogy az éppen leköszönő Angel Merkel helyére Annalena Baerbock kerülne, az első zöldpárti kancellárként. A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson a szavazatok 8,9 százalékát szerezték meg. Így az elmúlt 15 évben megszokott Bundeskanzlerin megnevezés sem változna.

A kancellárjelölt megnevezésének nincs jogi vonatkozása, mert Németország kormányfőjét nem a választópolgárok, hanem a Bundestag választja meg. A jelölt megnevezése politikai állásfoglalás, azt az üzenetet közvetíti a választóknak, hogy az adott párt – vagy pártszövetség – azért dolgozik, hogy Németország következő kormányát a jelöltjük vezethesse. A kancellárjelölt egyben a párt választási kampányának főszereplője, függetlenül attól, hogy ki a párt elnöke, illetve kik az adott pártszövetség vezetői.

(Borítókép: Annalena Baerbock, a német Zöldek kancellárjelöltje, a párt társelnöke online sajtótájékoztatót tart Berlinben 2021. április 19-én. Fotó: MTI / EPA / DDP pool / Andreas Gora)

 

Rovatok