Index Vakbarát Hírportál

Oscart érdemelne néhány színészből lett politikus is

2021. április 25., vasárnap 14:14

Több színész sikeres politikusi pályát futott be. Persze volt, akinek nem sikerült. Több százan vannak világszerte, akik megpróbálkoztak a gyökeresnek nevezhető pályaváltással, és nem kevesen köztük politikusként is Oscart érdemelnének. A választók által favorizált Dwayne Johnson viszont még nem tervez pályamódosítást.

Az amerikaiak 63 százaléka úgy gondolja, hogy a hollywoodi csillagokból megfelelő hozzáállással és alkalmas személyzettel jó politikus lehetne – ez derült ki a Newsweeknek a Piplsay révén végzett közvélemény-kutatásából.

Potenciális elnökjelöltként felmerült többek között:

Nem hiszem, hogy az alapító atyák egykor arról álmodtak: egy 193 centis, tetovált, félig fekete, félig szamoai, tequilavedelő, furgont hajkurászó, övtáskát viselő fickó csatlakozik a klubjukhoz – de ha ez bekövetkezik, megtiszteltetésem lesz önöket szolgálni, az embereket

– így reagált a népszerű színész a számokra.

Matthew McConaughey-t viszont a texasiak csaknem fele tudná elképzelni kormányzóként.

Miután az Oscar-díjas belengette, hogy kacérkodik a politikai pályafutással, egy másik közvélemény-kutatás szerint a déli állam lakosainak 45 százaléka őt ültetné a kormányzói székbe, miközben a regnáló Greg Abbott csak 33 százalékos támogatottságot élvez.

Reagan és Schwarzenegger

Egyáltalán nem ritka, hogy színész politikusi pályára adja a fejét, kivált nem az Egyesült Államokban.

Ronald Reagan 1981-ben két megbízatásra költözött be a Fehér Házba egészen 1989-ig. A negyvenes években azonban még felkapott és népszerű színész volt, mielőtt republikánusként 1967-ben megválasztották volna Kalifornia kormányzójának, majd elnöknek.

Kalifornia kormányzója volt – szintén republikánus színekben – a Graz mellett született Arnold Schwarzenegger. Az osztrák tölgy – így becézték – elnökjelöltként nem indulhatott, mert nem született amerikai állampolgár.

Az ötszörös Oscar-díjas Clint Eastwood csak polgármesterségig vitte. Független jelöltként irányította a kaliforniai, alig négyezer lelkes Carmel-by-the-Sea kisvárost. Eastwood 2012-ben még a republikánus Mitt Romney-t, a 2020-as elnökválasztáson pedig a demokrata Mike Bloomberget támogatta a jelölt visszalépéséig.

Christopher Mitchum, a legendás Robert Mitchum fia maga is színész, republikánusként 2012-ben és 2014-ben kongresszusi képviselőnek jelöltette magát.

Kevésbé ismert, hogy a politikussá vált, többtucatnyi amerikai színész egyike Donald Trump. Huszonhat, főleg televíziós produkcióban bukkant fel; volt, ahol önmagát játszotta. Szerepelt a Szex és New York sorozat A férfi, a mítosz és a Viagra címet viselő, 1999-ben sugárzott epizódjában is.

Pornópolitikusok

Az újkori történelemben öt pornóművész futott be a politikában. Egyikük sem férfi.

Számunkra a legismertebb persze az igencsak kalandos életű Staller Ilona, aki az olasz Radikális, majd Szerelempárt színeiben volt az olasz törvényhozás képviselője.

Cicciolina a pályafutása kezdetén ügynök is volt, aki a Szentháromság tér egyik épületében ténykedett. A köznyelv csak Ámor-háznak nevezte a Diplomataházat, ahol az MSZMP külföldi diplomáciai küldöttségek másodvonalbeli tagjait szállásolta el olyan szobákba, amiket a Belügyminisztérium bepoloskázott és bekamerázott.

A BM utasítására diplomás, nyelveket beszélő prostituáltak is dolgoztak itt, többek között Cicciolina, azaz Staller Ilona is, aki ide hozta az olasz diplomatákat, hogy aztán Husika fedőnéven jelentést írjon róluk az állambiztonságiaknak.

A brazil szocialisták színeiben indult a beszédes nevű Rita Cadillac, de pályafutása már a jelölésnél derékba tört.

Evita

A szegénységből színészként próbált kitörni Eva Maria Duarte, aki 15 évesen már fotómodellkedett, és hat filmben játszott.

A világ azonban Juan Perón feleségeként, Eva Perónként, Argentína first ladyjeként emlékezik rá. Ő volt az ország lelki vezetője. 1952-ben bekövetkezett halála megrendítette Argentínát. Életéről több film is készült.

A számunkra emlékezetes a Budapesten is forgatott Evita Madonnával a főszerepben.

Európai színészekből államfők is lettek

Többtucatnyi bollywoodi, indiai színész kereste politikusként a kenyerét.

Európában a pályaváltás nem volt ennyire népszerű.

Gina Lollobrigidának például nem is sikerült. Az olasz színésznő EP-képviselőnek jelöltette magát 1999-ben, de nem jutott be az Európai Parlamentbe.

A többi között színész volt viszont Lech Kaczyński, aki 2005-től a 2010-ben Szmolenszkben bekövetkezett rejtélyes haláláig lengyel államfő volt. Egyebek mellett az 1962-ben vetített, Akik ellopták a holdat című film főszereplője volt ikertestvérével, Jarosławval, aki most a lengyel Jog és Igazságosság Párt vezetője.

És – a teljesség igénye nélkül – a többi között színész is volt Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnök.

(Borítókép: Dwayne Johnson a Sony Pictures Jumanji: A következő szint premierjén 2019. december 9-én Hollywoodban, Kaliforniában. Fotó: Matt Winkelmeyer / FilmMagic)

Rovatok