Index Vakbarát Hírportál

Ausztria fellélegezhet, májusban minden nyithat

2021. április 27., kedd 14:15

Sebastian Kurz osztrák kancellár korábban bejelentette, hogy májusra várható a teljes nyitás, de akkor még bővebb információval nem szolgált, pontos dátumot sem jelölt meg. Annyit mondott, hogy egy időben nyitnak majd az éttermek, a hotelek, a kulturális- és sportlétesítmények is. 

Az osztrák szövetségi kormány, a tartományok vezetői, az önkormányzatok április 23-án megvitatták a nyitás lehetséges menetét. Arra jutottak, hogy az iskolásokat egységesen május 17-én engedik vissza az oktatási intézményekbe, az éttermek és szállodák – illetve más szolgáltatóegységek – pedig május 19-én nyithatják meg a látogatók számára a kapuikat. A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódása, másfelől az oltások előrehaladása és a kiterjedt tesztelés jelenti.

Az új egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein – aki nem rég vette át a posztot távozó elődjétől, Rudolf Anschobertől –, azt az álláspontot támogatja, hogy nagyon óvatosan kell feloldani a korlátozó intézkedéseket.

Sebastian Kurz kancellár kiemelte,

ezek a nyitási lépések szigorú biztonsági koncepciókkal történnek meg, de végrehajtjuk.

A tervek szerint július 1-től további feloldások lesznek, főképp az éjszakai életet illetően és az esküvők kapcsán.

A heute.at feltette olvasóinak azt a kérdést, hogy mely szolgáltatások megnyitását várják a legjobban. A majdnem 51 ezer szavazó 49 százaléka azt szeretné, ha végre kinyitnának az éttermek és a bárok, ezután az utazásokra vonatkozó voksok érkeztek, utolsó helyen pedig a vásárlásra adták le szavazataikat az emberek.

Iskolák

Az iskolákban, mint korábban, újra kötelező lesz a maszkviselés, a rendezvényeket továbbra sem engedélyezik, és sportolni, énekelni csak a szabadban lehet: az udvaron, illetve a kültéri sportpályákon.

A miniszter továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyerekek rendszeres szűrésére, hogy megelőzzék a koronavírus-gócpontok kialakulását az iskolákban, de az egészségügyi miniszter által pénteken bejelentett heti háromszori tesztelést nem erősítette meg. 

A hosszú zárlat, a barátok hiánya és az otthoni tanulás következményeként sok gyereknél fellépő járulékos negatív következmények – mint például alvászavarok, depresszió – orvoslására a miniszter bejelentette, hogy 20 százalékkal megnövelik az iskolai pszichológusok munkájára szánt keretösszeget.

Ez lehetővé teszi, hogy minden gyermek, akinek szüksége van rá, megfelelő szakmai segítséget kaphasson.

Heinz Fassmann oktatásügyi miniszter a közelgő érettségi vizsgákról szólva elmondta, csak az írásbeli számonkérések lesznek kötelezőek, szóbeli vizsgát csak azoknak a diákoknak kell megszervezni, akik ezt kifejezetten kérik.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter kijelentette:

még nincs vége. Egyáltalán nincs vége. A harmadik hullám csúcsánál vagyunk, bár a helyzet stabilizálódik. [...] Az iskolák újranyitása természetes veszélyt jelent.

Kereskedelem

Michael Ludwig, (SPÖ) Bécs polgármestere május 2-ig nem dönt a kereskedelmi egységek nyitásáról Bécsben. Szkeptikusan ítéli meg a lazító intézkedéseket, de szerinte május 19-e még nagyon messze van, sok minden történhet addig. Ausztria többi részében a kereskedelmi létesítmények nyitva vannak, az FFP2-s maszk használata itt is kötelező.

Vendéglátóegységek

Május 19-én megnyithatnak a vendéglátóegységek is, de csakis 22 óráig, amikor a kijárási tilalom kezdődik, illetve kötelező – itt is – az FFP2-s maszk használata. A vendéglátóhelyre való megérkezés és helyfoglalás alkalmával a vendégeknek meg kell adniuk a nevüket és elérhetőségeiket.

4 főből álló vendégcsoport tartózkodhat beltérben egyszerre, kültéren legfeljebb 10 fő. Másoktól kötelező a 2 méteres távolság betartása. A hajnalokig tartó szórakozásra viszont még mindenkinek várni kell, arra majd júliustól lesz lehetőség a mostani koncepció szerint.

Szállodák

A szállodák területén kötelező az FFP2-s maszk használata. Az épületbe érkezéskor kötelező az érvényes oltási igazolványt, vagy a megbetegedést követően kiállított igazolás vagy negatív teszt felmutatása.

Kulturális események és sportrendezvények

 Függönyt fel, a színpad fényei kigyulladnak – nyilatkozta Werner Kogler alkancellár. 

Hasonlóan a többi szolgáltatáshoz, itt is kötelező lesz az FFP2-s maszk használata. Belépéskor érvényes, negatív tesztet, vagy meglévő oltási igazolást, esetleg az elkapott betegség utáni időszakra érvényes igazolást kell felmutatni. Regisztrálni online tudnak az előadásokra a látogatók. Az ülőhelyek között kötelező kihagyni egy széket, az előadás kezdete előtt pedig meg kell tartani a kétméteres távolságot.

A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 50 százalékáig tölthetők meg, de a szabályozás – ülőhelyek esetén – beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálta a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől. 

Tehát egy 25 ezres befogadóképességű stadionba is csak maximum 3000 szurkoló mehet be egy adott mérkőzésre, míg például egy 800 férőhelyes színházba csak négyszázan válthatnak majd jegyet.

A 22 órai kijárási tilalom marad érvényben.

Mi a helyzet a zöld útlevéllel?

Az április végére meghirdetett zöld útlevélnek május 19-ig meg kell érkeznie azok számára, akik átestek a betegségen vagy már beoltották.

Ez létfontosságú a turizmus számára – mondta Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter. A cél, hogy közös szabályokat alakítsanak ki a szomszédos országokkal. Ha május 19-ig nem lehet bevezetni a zöld útlevelet, abban az esetben folytatódik a tesztelés. Az otthon elvégzett teszt 24 órán át, az antigénteszt 48 órán át érvényes. A PCR-gyorstesztek érvényesek a legtovább, 72 órán át.

(Borítókép: Sebastian Kurz osztrák kancellár plexi üvegfal mögött egy bécsi sajtóértekezleten 2020. november 14-én. Fotó: Christian Bruna / MTI / EPA)

Rovatok