Index Vakbarát Hírportál

Amerikai hadihajó zavarta meg a kínai hadgyakorlatot

2021. április 29., csütörtök 20:13

Megzavarta egy amerikai hadihajó a kínai haditengerészet Tajvan közelében és a Dél-kínai tengeren végzett gyakorlatát – adta hírül az MTI, a kínai védelmi minisztérium közleménye alapján.

A híradás szerint a Liaoning nevű kínai repülőgéphordozót gyakorlat közben többször megközelítette a Mustin amerikai romboló. A minisztérium szóvívője Vu Csien szerint az akció súlyosan megzavarta a kínai hadihajók gyakorlatát, és mindkét fél számára veszélyeztette a biztonságos navigációt. Vu Csien kifejtette, hogy 

az amerikai lépés aljas volt, és úgy vélekedett róla, hogy a hasonló, a regionális békét és stabilitást fenyegető amerikai akciók célja a térség militarizálódásának előmozdítása.

Az amerikai rombolót végül a kínai hadihajók elzavarták, majd a kínai védelmi tárca panaszt tett az Egyesült Államoknak.

Joe Biden amerikai elnök januári hivatalba lépése óta az amerikai hadihajók kínai vizek közelében végrehajtott akcióinak száma több mint húsz százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a felderítő repülőgépeké a negyven százalékot meghaladó mértékben növekedett hangsúlyozta a védelmi minisztérium szóvivője.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és katonai célra kiépített több mesterséges szigetet a vitatott területen. Ezt azzal nyomatékosította a kommunista ország, hogy április elején bejelentette, hogy rendszeresen fognak „rutinszerű” hadgyakorlatot tartani Tajvan közelében. 

Kína saját területének tartja a szigetet, amelyet békésen vagy katonai erővel is hajlandó lenne megszerezni.

Erre reagálva az Egyesült Államok gyakran tart hadgyakorlatot a Dél-kínai tengeren valamint a Tajvani-szorosban.

Rovatok