Index Vakbarát Hírportál

Armageddoni kínai–amerikai összecsapásra kerülhet sor Kissinger szerint

2021. május 1., szombat 17:12

A gazdaságilag, katonailag és technológiailag is erős Kína és az Egyesült Államok egymásnak feszülése több kockázatot hordoz magában, mint a Szovjetunióval folytatott hidegháború – figyelmeztetett a 97 éves Henry Kissinger, egykori amerikai külügyminiszter, a maói Kínával való békülés kidolgozója a Nixon-elnökség idején. 

Ha a Washington és Peking közötti ellentétekre nem találnak megoldást, könnyen lehet, hogy egy globális hidegháború alakul ki a két nagyhatalom között. Hozzátette: a feszültségek pedig elfajulhatnak, és egy Armageddoni összecsapásban teljesülhetnek ki a két katonai és technológiai hatalom között. 

Az emberiség történetében először vált képessé arra, hogy véges időn belül elpusztítsa magát – figyelmeztetett, arra utalva, hogy már a hidegháborúban is voltak atomfegyverek, de a nukleáris és mesterséges intelligencia technológiája – amiben Kína és Amerikai és jeleskedik – közelebb hozta a végítélet napjának lehetőségét – írja a Guardian

Kissinger lényegében arra hívta fel a figyelmet, hogy a technológiai fejlődéssel, a korszerű technológia adta lehetőségek még veszélyesebbé váltak a tömegpusztító fegyverek.

Az Egyesült Államok és a Szovjetunió között vívott hidegháború sokkal egyoldalúbb volt, a nukleáris fegyverkezésre összpontosított. Csakhogy a szovjeteknek nem volt gazdasági kapacitásuk arra, hogy megnyerjék a versenyt, csak a katonai technológiai képességükre tudtak hagyatkozni.

Kína viszont más tészta: megvan a technológiai és gazdasági kapacitása is. 

Az volt amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok kínai külpolitikája két, párhuzamos irányelvnek kell vezérelnie: kivívni Kína tiszteletét részben azzal, hogy erőt mutat, másrészt törekednie kell a párbeszédre és az együttműködésre.

Rovatok