Index Vakbarát Hírportál

A németeknek eszükbe se jutna felosztani a Balkánt

2021. május 3., hétfő 14:05

Semmi köze Németországnak ahhoz a napokban napvilágot látott, ismeretlen szerzőjű informális diplomáciai feljegyzéshez (non-paperhez), amely a volt Jugoszlávia térségének átszabását taglalja – szögezte le Heiko Maas német külügyminiszter. 

Az áprilisban felbukkant, Janša-dokumentumként is emlegetett jegyzet szerint a térség stabilitásának biztosításához etnikai alapon át kell rajzolni a volt Jugoszlávia területén kialakult országok határait. A tervezet állítólag Janez Janša szlovén miniszterelnök irodájában készült, és személyesen adta át az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek. 

Az elképzelés szerint Észak-Macedónia és Montenegro egyes részeit, valamint Bosznia-Hercegovina teljes egészét fel kell osztani Horvátország és Szerbia között, Koszovót pedig hozzá kell csatolni Albániához.

A feljegyzés történetét a balkáni sajtó nagyon gyorsan felkapta, az ügy pikantériája pedig amellett, hogy júliustól Szlovénia veszi át a tagállamok kormányait képviselő Európai Unió Tanácsának soros elnökségét,

a horvát Jutarnji List meg nem nevezett szlovéniai forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a titkos térképszabászat hátterében Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök áll.

És hogy jönnek a képbe a németek? Vélhetően, mint az EU gazdasági motorja, ilyen ügyekben döntő szava lenne Németországnak. 

Az Észak-Macedóniában tartózkodó Heiko Maas mindenesetre leszögezte,

a német külpolitika alapvetése: „el a kezekkel a határoktól".

Mint mondta, Berlin mindig is elutasította a balkáni határok újraszabását, és minden nemű híresztelés arról, hogy Németországnak köze lenne a non-paperhez, csakis fake news lehet. 

Rovatok