Index Vakbarát Hírportál

Házassági szerződés nélkül válik Bill Gates

2021. május 4., kedd 13:02 | aznap frissítve

Adódik a kérdés, hogyan osztják meg a mintegy 130 milliárd dolláros vagyont? A család a negyedik leggazdagabb a világon, a Tesla-vezér Elon Musk, az Amazon-tulaj Jeff Bezos és a francia luxuscikkeket gyártó vállalatok tulajdonosa, Bernard Arnault mellett.

Melinda Gates és Bill Gates, a Microsoft társalapítója és a világ egykori leggazdagabb embere hétfőn váratlanul bejelentették, hogy 24 év házasság és 34 év együttélés után különválnak. Mint a New York Post által megszerzett bírósági dokumentumokból kiderült, a válást Melinda Gates kezdeményezte. A papírokból az is nyilvánvalóvá vált, hogy a milliárdos filantróp házaspár nem kötött házassági vagyonjogi megállapodást. 

Az 56 éves Melinda Gates a keresetlevélben ezt írta, hogy a házassági életközösségük a 65 éves férjével helyreállíthatatlanul megromlott.

A Washington állambéli Seattle városának illetékes bíróságára hétfőn érkeztetett keresetlevélből kitűnik, hogy a házaspárnak ugyan nem volt házassági szerződése, de úgynevezett különválási megállapodást kötöttek. Ezt a szerződést nem tartalmazza a válókereset, azonban a házaspár vagyonmegosztásakor bizonyára zsinórmértékül fog szolgálni. 

A házaspár vagyonát mintegy 130 milliárd dollárra becsülik, így talán nem meglepő, hogy a bírósági beadvány szerint Melinda Gates nem kér nőtartást.

A pár azt követően jött össze, hogy Melinda Gates 1987-ben a Microsoftnál termékmenedzserként helyezkedett el. Arról közös közleményt adtak ki, hogy az általuk 2000-ben indított, világszerte jelentős közegészségügyi és egyéb jóléti projekteket támogató alapítványukat a jövőben is együtt irányítják.

Azt már korábban bejelentették, hogy vagyonukat nem akarják megtartani, jótékony célra fordítják, apránként elajándékozzák. Három gyermekük fejenként 10 millió dollárt kap a vagyonból.

Mekkora is ez a vagyon?

A Gates házaspár nagyon ügyesen sáfárkodott a Microsoft révén szerzett profittal. Öt nagyvárosban vannak luxusingatlanjaik, kaliforniai lakásuk értékét 43 millió dollárra becsülik, a kaliforniai farmjukat 59 millióra. Vannak magánrepülőik, szuperjachtjuk, értékes autógyűjteményük, amelynek egyik darabja egy kétmillió dollárt érő különleges Porsche.

Nem annyira ismert, de Bill Gates az egyik legnagyobb földbirtokos az Egyesült Államokban. 18 amerikai szövetségi államban mintegy 98 ezer hektárnyi föld van a nevén. Gyűjtötték rendesen a műtárgyakat is, a kollekció része például Leonardo da Vinci tudományos kéziratainak gyűjteménye, vagyis a Leicester-kódex, amelyet 30 millió dollárért vett meg Bill Gates egy aukción.

Szuperházuk, amelyet Xanadu 2.0-ra kereszteltek, Seattle központjától 15 kilométerre található a Washington-tó partján. Ezt még 1988-ban vette kétmillióért a Gates házaspár, ma már 125 millió dollárt ér. 18 fürdőszobával, art deco stílusú házimozi-teremmel, 24 fős ebédlővel és több ezer kötetes könyvtárral.

(Borítókép: Melinda és Bill Gates 2018 májusában. Fotó: Kevin Mazur / Getty Images Hungary)

Rovatok