Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 987 555 beoltott személy közül, akik megkapták az első adag vakcinát, mindössze 4647-en fertőződtek meg, ami 0,47 százalékos pozitivitást jelent – idézi az Új Szó a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) nyilvántartásából.

    Az adatokból az is kiderül, hogy a második adag megszerzése után, függetlenül attól, hogy mennyi idő telt el attól, összesen 1494 pozitív esetet regisztráltak a szomszédos országban. Ezen felül arról is vannak adataik, hogy a második védőoltást is felvevő 382 953 személy 0,4 százaléka fertőződött. Elvileg a második adag beadása után 14 nappal alakul ki komplex védelem. Ehhez képest a két hét eltelte után 609 beoltott fertőződött meg, ami a második adagot felvett személyek pusztán 0,16 százalékát jelenti. 

  • Július 4-ig a teljes amerikai lakosság 70 százalékát beoltatná Joe Biden. Az Egyesült Államok elnöke várhatóan ma ismereti az oltási stratégia újabb részleteit, sajtóértesülések szerint nem véletlen, hogy éppen két hónappal az ország legfontosabb nemzeti ünnepe, a Függetlenség napja előtt kerül sor a bejelentésre. 

    A tervek szerint 160 millió amerikai kapná meg a teljes védettséget július 4-ig, ezzel a járványügyi korlátozások enyhítését is biztosítanák.

    A CNBC hírcsatorna forrásai szerint a szükséges mennyiségű oltóanyag beszerzése mellett az oltásellenesek meggyőzését is el kell érniük. Jelenleg összesen 145 millió fő, a felnőtt lakosság 56.3 százaléka kapta meg legalább az első oltását az Egyesült Államokban. 

    A Fehér Ház névtelenül nyilatkozó illetékese ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy a célszámok nem biztosítják az amerikai társadalom nyájimmunitását. Szakértők szerint ugyanis ehhez a lakosság 70-85 százalékának kellene védettségre szert tennie, ennek elérése pedig egyelőre nem reális. „A legfontosabb most a halálozási adatok és a kórházi leterheltség csökkentése” – írta a CNBC.

  • Egyre gyorsabban halad a koronavírus elleni oltások beadása az Európai Unióban, az európaiak egynegyede már megkapta a vakcina első adagját – közölte Ursula von der Leyen, Twitter-üzenetében kedden. Az Európai Bizottság elnöke kiemelte,

    az oltási kampányoknak köszönhetően ez idáig 150 millió védőoltást adtak be az Európai Unió tagországaiban.

    „Elegendő vakcina áll rendelkezésre azon célkitűzés megvalósításához, hogy július végéig az Európai Unió felnőtt lakosságának 70 százalékát beoltsák a koronavírus ellen” – tette hozzá Ursula von der Leyen.

    Az Európai Bizottság nemrégiben arról tájékoztatott, hogy a gyógyszergyártóknak az unió területén található 53 gyártóüzeme képes arra, hogy az év végéig akár 3 milliárd adag oltóanyagot készítsen a koronavírus ellen. Azt is közölték, hogy az oltóanyag-ellátás felgyorsult, decemberben 5 millió adag vakcina került a tagállamokba, januárban 14 millió, februárban 28 millió, márciusban pedig további 60 millió adag oltóanyag állt az európaiak rendelkezésére. Hozzátették, az Európai Unió ez idáig mintegy 2,6 milliárd adag oltóanyag beszerzésére kötött szerződést, illetve hamarosan újabb szerződést köt a Pfizer/BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag oltóanyag beszerzéséről.

  • Világos és egyszerű szabályokra van szükség az európai és nemzetközi idegenforgalom újraindítására Mario Draghi miniszterelnök szerint, aki az európai zöldigazolvány június második felétől számított életbe léptetését jelentette be a G20 országcsoport turisztikai minisztereinek tanácskozása végén Rómában kedden.

    A találkozót záró online sajtótájékoztatón Mario Draghi kijelentette, Olaszország alig várja, hogy újrainduljon a turisták érkezése.

    Hozzátette, hogy az Európai Unió koronavírus-védettségi dokumentumának bevezetésére várva Róma már május második felében bevezet egy nemzeti zöldkártyát, mellyel a turisták szabadon, karanténkötelezettség nélkül mozoghatnak az országban.

    Gyertek Olaszországba nyaralni!

    – mondta Mario Draghi. Az újonnan létrehozott olasz turisztikai minisztérium vezetője, Massimo Garamaglia közölte, hogy az uniós belső piaci biztostól a digitális zöldigazolvány minél gyorsabb bevezetését sürgette unión kívüli országok bevonásával is.

  • Romániában a koronavírus-járvány miatt egyhónaposra bővített tavaszi szünet után szerdán nyitnak az iskolák, a települések csaknem kétharmadában minden diák visszatérhet a padokba, egyharmadában pedig csak az alsó tagozatos és a záróvizsgákra készülő diákok vehetnek részt személyesen az órákon.

    A bukaresti oktatási minisztérium kedden tette közzé az ország 3181 településének járványügyi besorolását. Ennek értelmében 2057 település a korlátozások nélküli zöld zónához tartozik, ugyanis az utóbbi két hétben nem érte el az egy ezreléket az újonnan diagnosztizált fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított aránya.

    A többi 1124 település a sárga zónában található, amelyben az (1-4. osztályos) alsó tagozat, illetve a záróvizsgákra készülő 8. és 12. osztályok tanulói látogathatják az órákat, a többiek maradnak az online oktatásnál. Ebbe a kategóriába tartozik Bukarest és a 41 megyeszékhely többsége - Botosani, Karánsebes, Targoviste, Zsílvásárhely, Csíkszereda, Nagybánya, Szatmárnémeti, Suceava és Vaslui kivételével.

    A jelenlegi szabályozás szerint a közoktatásban nincs már vörös zóna, a végzősök a fertőzési rátától függetlenül bejárhatnak az iskolába. Úgyszintén engedélyezik az óralátogatást valamennyi speciális oktatást igénylő (fogyatékkal élő) tanuló számára, illetve a pótórák szervezését azoknak a diákoknak, akik lemaradtak a tananyaggal az online oktatás során.

    Romániában a koronavírus-járvány harmadik hullámát a meghosszabbított tavaszi szünet idején sikerült megfékezni. Az országban idén a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április 2-ától május 4-éig tartott a vakáció.

  • A Sinopharm és a Sinovac vészhelyzeti alkalmazását vizsgálja az Egészségügyi Világszervezet, a kínai vakcinák a héten kaphatják meg a nemzetközi ajánlást. A WHO azonban most arra hívta fel a figyelmet, hogy az idős beoltottak esetében nem volt teljes körű az adatközlés, a hatékonysági és a kockázati tényezők terén is hiányos volt a dokumentáció. A South China Morning Post hongkongi hírportál ezzel kapcsolatban megjegyzi, a WHO vizsgálata azt megállapította, hogy a 18 és 59 év közöttiek esetében a két dózisú oltás magas, több mint 78 százalékos védettséget biztosít.

    Ezt ugyanakkor a 60 év felettiek, illetve az akut megbetegedéssel küzdők esetében nem tudja a szervezet határozottan kijelenteni, ehhez ugyanis nem áll rendelkezésükre elegendő információ.

    A cikkben nyilatkozó szakértők hangsúlyozzák, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kínai vakcinák nem lennének biztonságosak, a hatékonyság igazolásához szükséges statisztikai adatok mutatnak hiányosságokat. Korábban, egy februári bevizsgálás során a WHO ugyanezzel a problémával szembesült.

  • Meghaladta kedden az egymilliót a koronavírus-fertőzésből felgyógyultnak nyilvánítottak száma Romániában, így a csaknem húszmilliós országban a lakosság legalább öt százaléka hivatalosan is átesett a fertőzésen – írja az MTI.

    Romániában tavaly szeptember óta nem szükséges két negatív koronavírusteszt vagy kórházi zárójelentés ahhoz, hogy egy igazolt fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítsanak, a háziorvos is – telefonos konzultáció alapján – látatlanban gyógyultnak nyilváníthatja az otthoni elszigetelésben lévő fertőzötteket, a közegészségügyi hatóság pedig 14 nappal a pozitív teszt után, az emiatt elrendelt karantén lejártával kivezeti a nyilvántartásból az illetőt.

    A járvány kezdete óta 1 millió 60 ezer embernél mutatták ki a fertőzést Romániában 7,4 millió molekuláris (PCR) teszt kiértékelése és 900 ezer (egészségügyi intézményben elvégzett) antigén gyorsteszt alapján. A koronavírustesztek magas, 12,8 százalékos találati aránya is arra utal, hogy a hivatalos statisztikák nem tükrözik a fertőzöttek valós számát, miként arra a járványügyi szakemberek is több ízben felhívták a figyelmet. Az országban eddig 28 474 koronavírus-fertőzéssel nyilvántartásba vett beteg vesztette életét.

  • Ausztria csak akkor vesz koronavírus elleni Szputnyik V vakcinát Oroszországtól, ha az oltóanyag megkapja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét – jelentette be kedden Sebastian Kurz hivatala. 

    Az osztrák kancellár március 31-én jelentette be, hogy országa egy héten belül egymillió dózis Szputnyik V-t akar rendelni Oroszországtól, de ezt nem követte hír arról, hogy Ausztria valóban le is adta a rendelést.

    Az Európai Unió tagországai közül egyelőre csak Magyarország és Szlovákia vásárolt Szputnyik V-t, amellyel egyelőre csak Magyarországon oltanak.

  • A koronavírus elleni első oltóanyagánál jóval enyhébb, mínusz 80 helyett csupán plusz 2 és plusz 8 fok közötti hűtést igénylő vakcinájának engedélyeztetésén dolgozik a német BioNTech cég – jelentette be kedden a vállalat vezérigazgatója.

    A BioNTech az amerikai Pfizer céggel közösen fejlesztette ki alapvakcináját, amely igen jó hatáseredményeket mutat a vírus ellen.

    A hűtést jóval kevésbé igénylő oltóanyag is közös munka eredménye.

    Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója kedden Londonban, a Financial Times című brit lap konferenciáján jelentette be az új eredményt. Elmondta azt is, hogy a minimális hűtést igénylő vakcinát fél évig is lehet raktározni az enyhe hőmérsékleten. Hozzátette, hogy jelenleg a megújult oltóanyag adatdokumentációjának előkészítése folyik a használati engedélyezésben illetékesek számára.

    A 2-8 fokos hőmérséklet nem csupán a raktározást könnyíti meg, hanem a szállítást is.

  • Jövő héten lejár az állami veszélyhelyzet Spanyolországban, így május 9-étől az ország 17 régiója külön-külön dönthet a járványügyi korlátozásokkal kapcsolatban – írja a Reuters.

    Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint a helyi hatóságok dönthetnek a lezárásokról és a kijárási tilalomról is, de szükséges ehhez a helyi bíróságok támogatása.

    A rendkívüli állapot lejártával a hatóságok a továbbiakban nem függeszthetik fel az olyan polgári szabadságjogokat, mint például a gyülekezés szabadsága. Egyes magas fertőzöttségű régiók – például Baszkföld – azonban kérvényezték a kormányt az erre vonatkozó rendelkezés meghosszabbítására.

  • Szlovéniában a koronavírus elleni oltási kampány ütemének felgyorsítását kérik a szakemberek, hogy az elkövetkező hónapokban rendeződhessen a járványhelyzet az országban – írta a helyi sajtó nyomán az MTI.

    Arra figyelmeztettek, hogy a jelenleginél kétszer-háromszor több embert kellene beoltani egy nap alatt, máskülönben az immunizáció késő őszig is eltarthat, főleg, hogy a 70 év felettiek mindössze 40 százaléka kapta csak meg valamelyik vakcinát.

    Egyes vélemények szerint most, hogy már több oltóanyag áll rendelkezésre, nem kellene korhatárt szabni, hanem mindenkit, aki szeretné, be kellene oltani. A kormány azonban egyelőre nem áll el attól a tervétől, hogy először az idősek számára biztosítsa a védettséget a koronavírus ellen.

    Az országban eddig a lakosság 20,4 százalékát oltották be az első, és 10,3 százalékát a második oltással. Az első dózist 430 938-an, közülük a másodikat 216 820-an kapták meg.

    Szlovéniában keddre 864 új fertőzöttel meghaladta a 242 ezret a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon négy beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4273-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 584-en vannak kórházban, 143-an intenzív osztályon.

  • A világjárvány elhúzódására lehet számítani a totalitárius Észak-Koreát irányító Koreai Munkapárt sajtóorgánuma, a Rondong Sinmun című állami napilap szerint, amelyet az MTI szemlézett.

    A különféle vakcinák egykor reménysugarak voltak az emberiség számára, amelyektől a győzelmet remélték az „aggodalmat keltő betegséggel” szembeni küzdelemben, azonban „sok országban a helyzet egyértelműen bizonyítja, hogy az oltóanyagok nem jelentenek gyógyírt mindenre” – állítja a pártlap.

    A cikk szerint az „elkerülhetetlen valóság” szükségessé teszi a járvány elleni óvintézkedések szigorítását, valamint az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun iránti lojalitás megerősítését.

    Észak-Koreából mindmáig nincsenek hivatalos adatok a koronavírus-fertőzöttekről, ugyanakkor szakértők nem zárják ki, hogy a járvány jelen van a kommunista országban, amelyet szoros kereskedelmi kapcsolatok fűznek Kínához, ahonnan a vírus elterjedt. Phenjan az év első felében csaknem kétmillió adag vakcinához jutott a Covax nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés keretében.

  • Kötelező karantént vezetnek be Lengyelországban azon beutazók számára, akik Brazíliából, Indiából, vagy Dél-Afrikából érkeznek – írja a The Guardian.

    Adam Niedzielski egészségügyi miniszter bejelentése szerint 

    Brazília, India és Dél-Afrika esetében, azoknak, akik innen érkeznek, automatikusan karanténba kell vonulniuk, annak lehetősége nélkül, hogy kivételt tegyenek teszt esetén.

    Ezt azzal összefüggésben jelentette be, hogy Varsó és Katowice környékén terjedni kezdett a koronavírus indiai variánsa.

  • Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 7770-nel 4 839 514-re emelkedett az operatív törzs által kedden közzétett hivatalos adatok szerint, ami alig haladja meg a szeptember 26-i esetszámot – írja az MTI.

    A napi növekedés 0,16 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 270 935-re, a halálos áldozatoké 337-tel 111 535-re, a felépülteké pedig 6755-tel 4 457 044-re emelkedett.

    A járvány kezdete óta több mint 130,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 153 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 505 172 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

  • Magára hagyták a háziorvosokat a praxisaikban zajló oltási folyamat megszervezésében, legalábbis nagyon sokan közülük, akik egyáltalán nyilatkozni mernek, így érzik.

    Háziorvosok, kórházi, szakrendelői orvosok és ápolók hetek, hónapok óta küzdenek, dolgoznak és egyre nehezebben viselik a terhelést. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a lakosság tájékoztatása hiányos, gyakran téves vagy félrevezető, az orvosok számára totális cenzúra van.

    Miközben a háziorvosok próbálják az oltásokat szervezni, a betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a médiából többnyire az jön le, hogy a doktorok nem törődnek eléggé pácienseikkel. A háziorvosok ellen irányuló első felháborodási hullám a platformon történő regisztráláskor keletkezett, most pedig sokan nem értik, hogy háziorvosuk miért nem kapcsolódik be az oltáskampányba. 

    A tizenegyezer romániai háziorvosból mindösszesen háromezren vállalták az oltást. 

    Az orvosok távolmaradásának több oka is van. Sokan vannak, akiknek már elegük van ígéretekből és a bizonytalanságból, másoknak nincs elegendő személyzetük lefedni az oltást is. Ismét bőven vannak olyanok, akiknek a rendelőjük nem akkora, hogy megfelelően lehessen működtetni oltási célokra is (például nincs lehetőség külön bejáratra és kijáratra, vagy a 15 perces várakozásra egy elkülönített helyen, megfelelő távolságtartással), de vannak olyan háziorvosok, akik már működő oltásközpontokban dolgoznak – számol be az aggasztó jelenségről a Transindex.

  • Ausztriának sürgősen egyénileg kell oltási igazolványt bevezetnie, mert ennek európai változatára még sokáig várni kell, és kezdetben valószínűleg amúgy is szövevényes szabályozásokat tartalmaz majd − jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár. Szerinte az Európai Unió a nyáron valósítaná meg az oltási igazolványra vonatkozó elképzeléseit, ami Ausztria számára túl késő.

    Hangsúlyozta: addig az osztrák turizmusnak már régen be kell indulnia. Reményét fejezte ki, hogy uniós szinten sikerül egységes szabályozásban megállapodni, erre azonban nem várhatnak, mert ez súlyos károkat okozna mind az idegenforgalmi, mind a kulturális ágazatnak. A kancellár elmondta, hogy a pénteken kezdődő uniós csúcson állást foglal az uniós oltási igazolvány mielőbbi megvalósulása érdekében.

    Kurz szerint mindenki kap majd egy igazolást arról, hogy beoltották, tesztelték vagy meggyógyult a fertőzésből. A kormány tervei szerint a telefonon tárolható QR-kódos verzió két-három héttel később lesz elérhető.

  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a kínai Sinovac Life Sciences vállalat által kifejlesztett, inaktivált vírust tartalmazó vakcina folyamatos felülvizsgálatát − közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség.

    Tanulmányok szerint a vakcina olyan antitestek termelését váltja ki, amelyek a koronavírust támadják meg, és elősegíthetik a betegség elleni védekezést. Az EMA közölni fogja a vakcináról kialakított véleményét, illetve azt, ha a gyártó benyújtja az oltóanyag forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét – adta hírül az MTI.

    Az oltóanyag elősegíti, hogy a védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere az inaktivált vírust idegen anyagként azonosítsa, és természetes védekezésként antitesteket termeljen ellene. Ha az oltott személy később kapcsolatba kerül a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírust, és készen áll rá, hogy védelmet nyújtson a koronavírus ellen. Az inaktivált vírus nem okozhat betegséget − áll az EMA tájékoztatásában.

  • Szlovéniában az elmúlt 24 órában 894 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, míg tegnap ugyan kevesebb tesztelés mellett, de 362 fertőzöttet szűrtek ki.

    Délnyugati szomszédaink az oltakozás felgyorsítását is célként tűzték ki a pandémia elleni hatékony küzdelemben.

    A legfrissebb adatok szerint a védőoltás első dózisával 430 938 embert oltottak be, ami az ország lakosságának mintegy 23 százaléka.

    Mindkét vakcinát 216 820  személy vette fel, vagyis a lakosság 10,3 százaléka. 

    Az 50–70 év közöttiek tömeges oltását a szlovének még csak most kezdték.

    A szakemberek arra is figyelmeztettek, hogy a 70 éven felülieknek is pusztán alig több mint 40 százalékát oltották be. Az idősek átoltottságát is intenzíven fel kellene gyorsítani – számolt be az Index.hr.

  • Kedden adta ki értékelését a Sinopharm vakcinájáról az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    Ahogy megírták, a WHO nagyon bizonyos benne, hogy a vakcina hatásos a 18–59  éves korcsoportban, közepesen bizonyos abban, hogy ebben a korcsoportban alacsony a súlyos mellékhatások kockázata, és alacsony mértékben biztosak abban, hogy hatékony hatvan év felett.

    A WHO a vizsgálatok alapján „nagyon alacsony mértékben” bizonyos abban, hogy hatvan év felett a súlyos mellékhatások kockázata alacsony, valamint hogy a vakcina hatékony és súlyos mellékhatásainak kockázata alacsony azoknál, akik valamilyen társbetegségben szenvednek.

  • A koronavírus-járvány miatt elrendelt egyes korlátozások alóli mentesség bevezetését helyezte kilátásba kedden Florin Citu miniszterelnök azok számára, akik beoltatják magukat a betegség ellen. A kormányfő szerint a legfertőzöttebb térségeknek számító nagyvárosokban az oltási kampány felpörgésével sikerült megfékezni a fertőzések terjedését − adta hírül az MTI.

    Florin Citu  szerint a nyitás június 1-jére beígért megkezdése azon múlik, hogy sikerül-e addig a felnőtt lakosság 30 százalékát beoltani. A hatóságok olyan könnyítéseket terveznek az idegenforgalmi szezon idejére, mint

    • a maszkviselési kötelezettség feloldása a strandokon és hegyvidéki kirándulásokon,
    • a vendéglátóhelyek és tengerparti szállodák teljes megnyitása a beoltott vendégek előtt,
    • rendezvények engedélyezése az immunizált résztvevők számára,
    • színházi előadások és koncertek engedélyezése.

    A húszmilliós Romániában a beoltható, 16 év feletti (16,1 milliós) lakosság 21 százaléka (3,38 millió ember) kapta meg az oltás első, illetve 12,6 százaléka (2,03 millió ember) a vakcina mindkét dózisát.

  • Japánban, Noto városában felzúdulást keltett, hogy a koronavírus-segélyalap pénzéből egy hatalmas tintahalszobrot építettek – írja a BBC.

    A főként halászatból és turizmusból élő városban a település jelképének számító tintahalról egy tizenhárom méteres alkotás készült, amely összesen több mint kétszázezer dollárba (hatvanmillió forintba) került. 

    A helyi hatóságok szerint a szobor annak a hosszú távú stratégiának a része, hogy visszacsalogassák a turistákat a városba.

  • Határozatlan időre felfüggesztették az Indian Premier League (IPL) nevű krikett-torna 2021-i évadát a járványhelyzet miatt.

    A liga vezetésének bejelentése szerint

    elkerülhetetlen, hogy a tornát most felfüggesszük, és mindenki hazatérhessen a szeretteihez ezekben az emberpróbáló időkben.

    Az egykori angol gyarmaton a mai napig a krikett az egyik legnépszerűbb sportág.

  • Szlovákiában az elmúlt napon 381 új koronavírusos megbetegedést regisztrálnak − írja az Új Szó. Az elmúlt 24 órában 48 beteg vesztette életét a koronavírus okozta megbetegedés szövődményeiben, míg az elmúlt napon tizennéggyel kevesebben, 34-en haltak meg a fertőzés miatt. 

    Az országban eddig több mint 2,6 millió PCR-tesztet végeztek el, amelyből 383 609 esetben pozitív lett az eredmény. Az országban összesen 11 855 ember halt meg a betegség miatt.

    Hétfőn 15 507 személy kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, a beoltottak száma 1 138 912.

  • Az eldobható szájmaszkok szennyező vegyi anyagokat és mikroműanyagokat juttathatnak a környezetbe – írja kutatók közlésére hivatkozva a BBC.

    A tudósok szerint szigorúbb szabályozásra és további kutatásokra lenne szükség.

    A szennyező anyagok leggyakrabban a gyártás közben használt színezékekben fordulnak elő, amelyeket főleg Dél-Ázsiában és Kínában állítanak elő.

    Olyan, alacsony dózisban is mérgező nehézfémek nyomait találták meg a vizsgálatban, mint az ólom, az antimon vagy a kadmium.

  • Dánia május 6-tól enyhít a járványügyi korlátozásokon. Az iskolák teljesen újranyitnak, és sok beltéri tevékenységet is engedélyeznek − közölte az egészségügyi minisztérium.

    Az enyhítések szerint az országban ismét látogathatóvá válnak a színházak, a mozik, a sportlétesítmények és az edzőtermek is. A szolgáltatásokat oltási igazolvánnyal vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt felmutatásával lehet igénybe venni − írja a Guardian.

  • Romániában meghaladta a kétmilliót a másodjára oltottak száma − írja a Főtér. Ez azt jelenti, hogy a lakosság 10,51 százaléka kapta meg mindkét oltást.

    Az országban 1,3 millióan kapták meg mindössze az első dózist, így a lakosság 17,5 százaléka kezdte meg az oltakozást. A kormány a korlátozások lazítását csak a 30 százalékos átoltottság után tervezi, ami legalább ötmillió beoltottat jelent.

  • Ukrajnában enyhén csökkent az azonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában, míg a halottak száma nőtt az elmúlt nap adataihoz képest. Hétfőn az országban a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács adatai szerint 2472 új esetet regisztráltak. A halálos áldozatok száma 166 − írja a Kárpátalja Ma.

    A legtöbb megbetegedést továbbra is Donyeck megyében regisztrálták.

    Kárpátalján 12 új esetet regisztráltak. Ketten belehaltak a fertőzés okozta megbetegedés szövődményeibe. A megyében a járvány kezdete óta 60 167 esetben mutatták ki a fertőzést, köztük 3530 egészségügyi dolgozó és 3980 gyerek esetében. A halálos áldozatok száma 1530 Kárpátalján.

    Az országban eddig 44 916 emberéletet követelt a koronavírus. Összesen több mint kétmillió ember fertőződött meg, több mint másfél millióan már felgyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 353 864.

  • Jövő hét elejéig engedélyezheti az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a 12 és 15 év közötti fiatalok oltását a Pfizer-vakcinával − írja a Guardian.

    A jóváhagyás azóta várat magára, hogy márciusban a gyártó kijelentette: ebben a korosztályban is biztonságosan alkalmazható az általuk fejlesztett oltóanyag.

  • Év eleje óta Brazíliában minden harmadik haláleset oka a koronavírus volt – írja a CNN

    Az ország statisztikai hivatala szerint január 1. és április 30. között 615 329-en haltak meg az országban, ebből 208 370-en a vírus következtében.

    Csak az elmúlt hónapban több mint 78 ezer áldozatot követelt az országban a fertőzés.

  • Országos lezárást szorgalmaz Rahul Gandhi indiai ellenzéki vezető, miután az országban a megbetegedések száma átlépte a húszmilliót − írja a Guardian.

    Gandhi szerint az egyetlen megoldás a járvány további terjedésének megfékezésére a teljes lezárás. Mint mondta:

    A kormány tétlensége rengeteg ártatlan ember életét követeli.

Rovatok