Index Vakbarát Hírportál

Fejlesztik a magyar-ukrán határ infrastruktúráját

2021. május 4., kedd 07:40

Tovább dolgoznak az ukrán-magyar határ közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésén, annak érdekében, hogy a két ország közötti kapcsolatot szorosabbra fűzzék − számolt be közösségi oldalán Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete.

A Kárpáti Igaz Szó beszámolt róla, hogy hétvégén a két ország illetékesei online konzultáción vitatták meg a határ menti infrastruktúra fejlesztésének előkészítését és a közös projektek megvalósításának lehetőségét.

Ukrán részről az Infrastrukturális Minisztérium, az Állami Közútkezelő Ügynökség, a határőrszolgálat és a vámszolgálat képviselői vettek részt az online formában megtartott tanácskozáson − ismertette a nagykövet, aki arról is írt, hogy magyar részről az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai kapcsolódtak be a konzultációba.

A konzultációk középpontjában az ukrán-magyar határ menti autópályahálózat összekapcsolására irányuló projektek megvalósítása állt, ezen belül is a Beregdéda–Beregdaróc határállomás, emellett a Beregszászt elkerülő út építéséről, valamint a Csap–Záhony határátkelőn a Tisza-híd rekonstrukciójáról egyeztettek a felek.

A felek először március 9-én tárgyaltak. A diplomata akkor arról számolt be, hogy a határszakasz áteresztőképességének növeléséről, a határsorok csökkentéséről, a meglévő határállomások korszerűsítéséről, új átkelőhelyek építéséről, valamint közös határellenőrzés bevezetésének lehetőségéről tárgyaltak.

Rovatok