Index Vakbarát Hírportál

Teljesen navalnijmentesítenék az orosz törvényhozást

2021. május 5., szerda 20:46 | aznap frissítve

Törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be az orosz törvényhozás alsóházában (duma), ami megtiltaná, hogy bárki, aki szélsőséges és terrorista szervezetek tevékenységéhez köthető, képviselői mandátumért indulhasson. Az módosítási javaslat úgy látott napvilágot, hogy egy moszkvai bíróság éppen a börtönben raboskodó Alekszej Navalnij szervezeteinek szélsőségessé minősítését, így effektíve betiltását mérlegeli. 

A döntés Navalnij regionális szervezeteiről, illetve az orosz hatalom magas rangú képviselőinek felhalmozott vagyonáról, így Vlagyimir Putyin állítólagos palotájáról oknyomozó riportokat készítő Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványról (FBK) még májusban megszületik. Megfigyelők szerint az eredmény előre borítékolható. 

Amennyiben a választási törvényeken is módosítanak, akkor bárki, aki dokumentálhatóan részt vett Navalnij szervezeteinek bármilyen tevékenységében, elköszönhet alsóházi munkájáról dédelgetett álmaitól. 

Nem mintha bármi mozgástere maradt volna az ellenzéki szervezeteinek, hiszen az orosz hatóságok a bírósági döntésig már felfüggesztették tevékenységüket, számláit pedig befagyasztották. 

A mostani módosítás értelmében a tiltás azokra is vonatkozik, akik az utóbbi egy évben adományt küldtek a Navalnij-szervezeteknek vagy az utóbbi három évben koordinátorként, aktivistaként dolgoztak a regionális törzseknél. A vélhetően hamarosan feketelistára kerülő szervezetek vezetőit öt évre tiltanák el az állami dumától, a munkatársakat és támogatókat három évre – írja mások mellett a Moscow Times. 

Például az FBK-s Ljubov Szobol, Navalnij közeli munkatársának is ugranának politikai ambíciói a törvényhozás alsóházában, pedig korábban jelezte, hogy megméretteti magát a voksoláson.

A duma politikai sokszínűségéről látszik tanúskodni az, hogy a módosítás beterjesztői az Egységes Oroszország kormánypárt és mind a három ellenzéki tömörülés tagjai közül kerültek ki.

Leonyid Volkov, a Navalnij-törzsek koordinátora szerint ez, a választhatóság jogának korlátozását célzó módosítás százezreket érint, hiszen rengetegen kifejezték valamilyen fizikai formában támogatásukat az ellenzéki mozgalomnak. 

Jogosan merülhet fel a kérdés az emberben, hogy akkor eddig terroristák is indulhattak az alsóházi választásokon? 

A javaslatot mindenesetre nagyon úgy néz ki, hogy a Navalnij-szimpatizánsokra szabták, mivel a választhatósági tiltás az említett szervezetek várható betiltását követő legfeljebb öt év után hatályát veszti. A Meduza viszont azt írja: amellett, hogy a módosítás csak az alsóházi választásokra vonatkozik, több szervezet olyan rég kapta meg a szélsőséges minősítést, hogy a tiltás még a vezetőjükre sem vonatkozna. Jelen esetben az Oroszországban 2015-ben terrorszervezetnek minősített Iszlám Állam vezetői is indulhatnának a szeptemberi voksoláson. 

Rovatok