Index Vakbarát Hírportál

A koronavírusról és a társadalmi egyenlőtlenségekről szól majd a portói uniós csúcs

2021. május 6., csütörtök 19:35

A koronavírus okozta járványhelyzet, illetve a járvány visszaszorítását célzó intézkedések áttekintése, valamint az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása szerepel az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek a portugáliai Portóban pénteken kezdődő kétnapos nem hivatalos találkozójának középpontjában.

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint az első napra tervezett szociális csúcstalálkozón az uniós tagországok vezetői konferenciát tartanak az európai szociálpolitikai menetrend meghatározásának céljával.

A tagállamok vezetői várhatóan megerősítik elkötelezettségüket a szociális jogok európai pillérének végrehajtása és az ezen a téren 2030-ig megvalósítani kívánt célkitűzések mellett. Ezek között szerepel, hogy az EU legalább 78 százalékos foglalkoztatási rátát érjen el, hogy évente a felnőttek legalább 60 százaléka képzésekben vegyen részt, illetve az, hogy a társadalmi kirekesztődés, valamint a  szegénység kockázatának  kitettek száma legalább 15 millióval, és ezen belül legalább ötmillió gyermekkel csökkenjen.

A csúcstalálkozó szombati napján az uniós vezetők a koronavírus-járvánnyal összefüggő szociális kérdésekről vitáznak. Elsősorban arról tanácskoznak, hogy miként ösztönözhető a gazdasági helyreállítás, majd miként válthatók fel a munkahelyek védelmében tett erőfeszítések a munkahelyteremtés és a munkahelyek minőségének javítását célzó intézkedésekkel.

Az állam- és kormányfők a tervek szerint elfogadják az úgynevezett portói nyilatkozatot, amelyben felvázolják az európai digitális és zöld átállásra vonatkozó elképzeléseiket.

A csúcstalálkozón Magyarországot Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter képviseli, ahol megbeszélést folytatott Ana Mendes Godinho munkaügyért, szolidaritásért és szociális biztonságért felelős portugál miniszterrel. Ebben a félévben Portugália az Európai Unió Tanácsának soros elnöke.

Novák Katalin kijelentette: Magyarország egyebek között azt kívánja bemutatni, hogy a szociális típusú célokat, köztük a szegénység csökkentését és a gyermekek szegénységnek való kitettségének csökkentését el lehet érni erős családpolitikával és munkaalapú gazdaságpolitikával.

Novák Katalin elmondta: portugál partnere is meglepetéssel hallgatta, hogyan tud kéz a kézben járni egy sikeres gazdaságpolitika és egy sikeres családpolitika. Magyarország a GDP 5 százalékát családtámogatásra fordítja, mégis meg tudta őrizni versenyképességét. Az elmúlt 10 évben ráadásul hazánkban nőtt a második legnagyobb mértékben a női foglalkoztatottság. Utóbbi is azt a törekvést támasztja alá, hogy családalapítás és a munkavállalás nem zárja ki egymást - mutatott rá a miniszter.

Rovatok