Index Vakbarát Hírportál

Magyarok a brexit után: minden sokkal nehezebb

2021. május 7., péntek 11:01

Azok az uniós állampolgárok, akik a brexit után is Nagy-Britanniában szándékoznak élni és dolgozni, legkésőbb június 30-ig nyújthatják be a letelepedés iránti kérelmüket. A közelgő határidő volt az apropója annak az online fórumnak, amelyet Magyarország londoni nagykövetsége szervezett maradóknak és hazatérőknek egyaránt – írja a Magyar Nemzet.

A Brexit és a magyarok című rendezvényen Kumin Ferenc nagykövet elmondta, hogy eddig mintegy 140 ezer magyar állampolgár adta be a brit letelepedési kérelmet, de valószínűleg ennél többen akarnak majd maradni, őket viszont sürgeti a közelgő határidő.

Azoknak, akik a brexit után terveznek munkát vállalni vagy letelepedni az Egyesült Királyság területén, új szabályozásra kell számítaniuk. Ahogy a nagykövet fogalmazott:

A fő szabály az, hogy minden sokkal nehezebbé válik.

Január 1-jével az Egyesült Királyság irányába megszűnt a szabad munkaerő-áramlás, így bár turistaforgalomban továbbra is vízum nélkül lehet beutazni, az itt-tartózkodás ideje nem haladhatja meg a hat hónapot, és ezalatt munkát sem lehet vállalni.

Ha valaki turistaként állásajánlatot kap, előbb el kell hagynia a szigetországot, majd hazájából kérelmezheti a munkavállalásra is jogosító vízumot, amihez legtöbbször az angol nyelvtudást is igazolni kell.

A magyar turisták október 1-jétől csak érvényes útlevéllel léphetnek be az Egyesült Királyságba, ettől kezdve a személyi igazolvány beutazásra nem használható.

Akik viszont 2020. december 31., vagyis a brexit utáni átmeneti időszak lejárta előtt életvitelszerűen az Egyesült Királyságban éltek, továbbra is maradhatnak, feltéve, ha ezt kérelmezik.

Aki már legalább öt éve a szigetországban él, teljes jogú letelepedett státusért folyamodhat, aki ennél rövidebb ideje tartózkodik itt, előzetes letelepedési engedélyt kérhet. Ez utóbbi öt év után lejár, amikor is újabb, de ekkor már teljes jogú letelepedett státusz iránti kérelmet kell beadni.

A teljes jogú letelepedett státusszal rendelkező szülő Egyesült Királyságban született gyermeke automatikusan brit állampolgár is lesz.

A teljes jogú letelepedett státusz viszont a szigetországtól öt év folyamatos távollét esetén megszűnik, és bűncselekmény elkövetése esetén is visszavonható.

Immár vámhatár létesült az Egyesült Királyság és az Európai Unió, így benne Magyarország között.

A hazatelepülést választóknak azonban jó hír, hogy ha egy évnél tovább éltek a szigetországban, személyes vagyontárgyaikat, többek között az autójukat is vámmentesen hozhatják haza.

Szintén a hazatelepülőknek kedvez az a jogszabály, miszerint a csok igénybevételére jogosultak esetében az előírt társadalombiztosítási időszakba a brit biztosítást is beszámítják.

Fontos információ az is, hogy a brit egészségbiztosítás a brexit után is jogosít magyarországi sürgősségi ellátásra, ami azonban nem egyenlő a teljes körű ellátással, de ez a kilépés előtt sem volt másként. Az a szabály sem változott, hogy egy polgár egyszerre csak egy állam egészségbiztosítási rendszerében lehet biztosított.

Rovatok