Index Vakbarát Hírportál

Kinyit Ausztria

2021. május 10., hétfő 21:06

Ausztriában május 19-én kinyitnak az éttermek, a hotelek, a kulturális és sportlétesítmények is – jelentette be Sebastian Kurz kancellár. Ausztriában október 5-e óta először hétfőn regisztráltak ezernél kevesebb új koronavírusos megbetegedést, és azok száma, akik legalább az első adag oltást megkapták, meghaladta a két és fél milliót. A kancellár hangsúlyozta: a nyitás legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett a május 19-étől életbe lépő „zöld útlevél” lesz, amely ugyan még nem egységes digitális formában jelenik meg, de a beoltottaknak, a gyógyultaknak és a negatív koronavírusteszttel rendelkezőknek szabad belépést ad különböző helyekre, rendezvényekre, írta az MTI.

A kormány meghatározta a koronavírustesztek érvényességi idejét is. Ezek szerint egy PCR-teszt 72, egy hivatalos tesztutcában vagy gyógyszertárban elvégzett antigénteszt 48, míg egy otthoni, de a rendszerbe feltöltött antigénteszt 24 óráig lesz érvényes. Új elem a szabályozásban, hogy a vendéglátóegységekben, illetve rendezvények alkalmával a helyszínen is lehet gyorstesztet csináltatni, ami viszont csak arra az adott alkalomra, az ott-tartózkodás idejére szól. A kinyitó éttermek belső tereiben egy asztalnál négy felnőtt és a hozzájuk tartozó gyermekek tartózkodhatnak, a teraszokon és kerthelyiségekben viszont tíz főben maximálták egy-egy asztaltársaság létszámát. 

A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 50 százalékát tölthetik be; beltéren 1500, míg kültéren 3 ezer főben maximálták a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől.

A zárórát mind a vendéglátóegységekben, mind a kulturális és sportrendezvények esetében 22 órában határozták meg. 

Az iskolák május 17-én térnek vissza a hagyományos jelenléti és teljes létszámú oktatásra, továbbá heti háromszor tesztelik majd a gyerekeket.

Az esküvőket és a céges ünnepségeket még nem engedélyezték, a kancellár szerint erre júliusban már esély nyílhat.

Rovatok