Index Vakbarát Hírportál

A francia kormányfő szerint szigorúbban kellene büntetni a rendőrök elleni erőszakot

2021. május 11., kedd 21:37

A francia miniszterelnök azt szorgalmazta kedden, hogy az eddiginél szigorúbban kellene büntetni a rendőrök ellen elkövetett erőszakot.

Jean Castex a dél-franciaországi Avignonban egy múlt héten meggyilkolt rendőr gyászszertartásán beszélt arról, hogy a biztonsági erők tagjai ellen elkövetett támadások ügyében gyorsabban és határozottabban kellene fellépni – számolt be az MTI.

A Twitteren a kormányfő azt írta, hogy ezek a bűncselekmények a jövőben külön büntetőjogi kategóriát képeznek majd.

Avignonban múlt szerdán öltek meg egy rendőrt egy kábítószer-elosztó helyen tartott razzia közben. A feltételezett elkövetőt több más gyanúsítottal együtt hétfőn sikerült őrizetbe venni.

Franciaországban gyakoriak a biztonsági erők elleni támadások. Két hete egy rendőrségi alkalmazottat szúrt halálra egy támadó egy rendőrőrs bejáratánál. Az elkövető egy 36 éves, a nyomozás eddigi eredményei szerint radikális iszlamista tunéziai férfi volt.

A közelmúltban a hadsereg több tagja a sajtóban – névtelenül – nyílt levelet tett közzé, amelyben a haza „túléléséért” emeltek szót. Valamivel korábban mintegy húsz nyugalmazott tábornok, valamint száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona által aláírt felhívás jelent meg, amelyben Emmanuel Macron államfőt a patriotizmus képviseletére kérték. Az aláírók elítélték „a szétesést, amely a hazát sújtja”, az iszlamizmust és a külvárosi hordákat, amelyek szerintük az alkotmányukkal ellentétes dogmák alá kényszerítették az ország egy részét. Írásukban jelezték, hogy készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, „az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség”.

A szöveg heves közéleti vitát váltott ki. Egyes politikusok úgy vélték, hogy a katonák lázadásra szólítanak fel. Egy pénteken megjelent felmérés szerint a franciák többsége egyetért a tábornokok véleményével, és 49 százalékuk egy polgárháborús helyzet esetén támogatná a hadsereg beavatkozását a „rend helyreállítása érdekében”.

Laurent Nunez, a francia hírszerzés országos koordinátora a felhívásokra reagálva leszögezte: az ország nem áll polgárháború szélén, ez „teljesen valótlan”.

Francois Lecointre vezérkari főnök kedden arra kérte a felhívást megfogalmazókat: vegyék le az egyenruhát annak érdekében, hogy szabadon kifejezhessék a véleményüket, tiszteletben tartva a hadsereg politikai semlegességét.

Ezeknek a katonáknak nyilvánvalóan a legésszerűbb  elhagyni az intézményt annak érdekében, hogy a legnagyobb szabadságban kifejezhessék a véleményüket és a meggyőződésüket

– írta az AFP hírügynökség által idézett levelében Francois Lecointre, akinek sorait mind a 270 ezer katona megkapta.

A vezérkari főnök nem helyezett szankciókat kilátásba az aláírókkal szemben.

Rovatok