Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló felvételek az izraeli rakétatámadásokról

2021. május 11., kedd 20:27 | aznap frissítve

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet kedd este valóságos rakétaesőt zúdított több hullámban Tel-Avivra és Izrael központi részére – adta hírül az MTI.

A vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái befogták a rakéták túlnyomó többségét, számos robbanást lehetett hallani a térségben.

A Tel-Avivtól délre található Holonban becsapódott egy lövedék. A Holonban földet érő rakétáról felvétel is készült, amelyet a Twitteren is megosztottak.

A 12-es kereskedelmi TV-portálja szerint súlyos sebesülés is történt Holonban.

A Hamász 130 rakétát indított Tel-Aviv felé. A támadásban hat ember sérült meg, köztük egy ötéves kislány.

Ideiglenesen leállították a tel-avivi Ben-Gurion-repülőtér forgalmát, egy oda tartó járat visszafordult a ciprusi reptérre. Az ország középső részén is az óvóhelyek közelében kell tartózkodni a lakosoknak.

Kedd este hírügynökségi jelentések szerint a Gázai övezetben 

összedőlt egy 13 emeletes lakóépület egy izraeli légi csapás következtében, hárman megsebesültek.

A toronyházban működött a Hamász politikai vezetésének egyik irodája is. Röviddel a légi csapás után a Hamász és az Iszlám Dzsihád közölte: válaszul Tel-Aviv irányába fognak rakétákat kilőni.

A Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet, a Hamász ultimátumának lejárta után még hétfő délután lőttek ki rakétákat Jeruzsálem felé. A lakosságot rádión szólították fel, hogy vonuljanak fedezékbe.

A rakétacsapásokra az izraeli hadsereg is válaszolt, első jelentések szerint kilencen vesztették életüket, köztük három kiskorú. Az áldozatok között volt a Hamász több tagja is, jelentések szerint egyikük a szervezet parancsnoka lehetett, akinek likvidálása egy célzott akció keretében történt.

Egy Izraelben élő olvasónk mobillal rögzítette egy askelóni lakóházba becsapódott rakéta füstjét, egy másik városban pedig drónhelikopterek jelentek meg a légtérben.

Izrael bombázás

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a támadások után rendkívüli ülést hívott össze, majd az izraeli hadsereg lezárta a teljes Gázai övezetet, és közölték: 

Még a segélyszállítmányokat sem engedik be az ország területére.

A Hamász később újabb ultimátumot adott Izraelnek. Az izraeli hadsereg kivonulását követelték a Templom-hegyről, és hozzátették: amennyiben ez nem történik meg, újabb akciókat indítanak.

A támadások után kirobbanó tüntetésekben több mint 700 demonstráló sérült meg, közülük sokan a jeruzsálemi tiltakozáson.

Kedden Askelónban két nő is életét vesztette egy, a Gázai övezetben becsapódó rakétától. Benjamin Netanjahu válaszlépéseket ígért, majd közölte: 

A Hamászra olyan csapásokat mérnek, amelyekre korábban nem számított.

A városban található Barzilaj nevű kórházban kedd délutánig a rakétatűz 61 sérültjét látták el. Kedden több alkalommal lőttek rakétákat az övezet szomszédságában lévő településekre.

Rovatok