Index Vakbarát Hírportál

Hazaárulással vádolják az oroszbarát Medvedcsukot

2021. május 11., kedd 20:37

Hazaárulással gyanúsította meg az ukrán főügyészség a Vlagyimir Putyin orosz elnök „komájaként” emlegetett Viktor Medvedcsukot, az Ellenzéki Platform − Életért parlamenti párt egyik vezetőjét, valamint párttársát, Tarasz Kozak parlamenti képviselőt − adta hírül az MTI. Medvedcsuk otthonában kedden a hatóságok házkutatást tartottak.

A meggyanúsításról szóló dokumentumot kedden írta alá Irina Venegyiktova főügyész, aki közölte: a hatóságok munkatársai által 

A VIZSGÁLAT ALATT ÖSSZEGYŰJTÖTT ANYAGOK MOSTANRA ELEGENDŐK LETTEK ARRA, HOGY A KÉT PARLAMENTI KÉPVISELŐT TANÚBÓL GYANÚSÍTOTTÁ MINŐSÍTSÉK ÁT.

A főügyészség Medvedcsukot a hazaárulás mellett Ukrajna gazdasági érdekeinek „aláaknázásával” is gyanúsítja. Hazaárulással a helyi média információi alapján azért vádolják, mert a gyanú alapján titkos katonai információkat adott át ukrán katonai alakulatokról Oroszországnak. Kedden az SZBU és a főügyészség képviselői hangfelvételt mutattak be újságíróknak Medvedcsuk és egy orosz kormánytag megbeszéléséről, alátámasztandó a meggyanúsítás alapját. A tárgyalópartner nevét nem hozták nyilvánosságra.

Medvedcsuk pártja közleményben reagált a meggyanúsításra és a házkutatásra. Ebben „nyílt és cinikus bosszúnak, megtorlásnak” minősítették a hatóságok akcióját az ellenzéki politikus ellen.

Rovatok