Index Vakbarát Hírportál

Benzinhiány és áremelkedés követte a hackerek támadását

2021. május 12., szerda 08:06

Az amerikai Colonial Pipeline vezeték, amely a déli területeket és a keleti partvidéket köti össze, hétfőn hackertámadás miatt átmenetileg felfüggesztette a szállítást.

A támadás következtében azok a számítógépes rendszerek rongálódtak meg, amelyek a Texastól az északkeleti területekig látják el benzinnel az Egyesült Államokat. Ennek következtében északkeleten a benzinkutaknál rémült autósok állnak sorba, hogy tankolhassanak. Az általános aggodalom enyhe áremelkedéseket idézett elő.

A Biden-adminisztráció közölte, hogy a szövetségi hatóságok már dolgoznak az ügyön, és arra kérte a fogyasztókat, hogy maradjanak nyugodtak és csak annyi benzint vásároljanak, amennyi feltétlenül szükséges. Megerősítették, hogy a vezeték rövidesen teljes kapacitáson fog működni.

Több forrás is megerősítette, hogy a zsarolóvírus-támadást a SötétOldal (DarkSide) nevű kiberbűnöző banda okozta, melynek tagjai csütörtökön behatoltak a Colonial hálózatába, és közel száz gigabájtnyi adatot zsákmányoltak.

Az adatok lefoglalása után a hackerek pénteken váltságdíjat követelve zárolták az adatokat. Amennyiben az illetékesek nem fizetnek, azzal fenyegetőznek, hogy kiszivárogtatják az interneten.

Rovatok