Index Vakbarát Hírportál

Két hete tüntetnek Kolumbiában, legalább negyvenketten meghaltak

2021. május 12., szerda 07:55

Legalább negyvenkét ember halt meg és 168-an tűntek el eddig a kolumbiai tüntetéseken, amelyek április 28-án kezdődtek egy vitatott adóreform miatt – közölte a bogotái ombudsmani hivatal. Május 5-én huszonnégy halálos áldozatról szólt a tájékoztatás, amely szerint már akkor több mint 1500 sebesültet tartottak számon.

A tiltakozások, amelyek egy azóta visszavont adóreform-tervezet miatt kezdődtek, szerdán is folytatódnak az egészségügy tervezett reformja, a rendőri erőszak és a biztonság általános hiánya ellen. A már mintegy két hete tartó tüntetések központja továbbra is a Kolumbia északnyugati részén található Cali, az ország harmadik legnépesebb városa.

Bár a tüntetések többsége békés, akadnak erőszakos megmozdulások is, amelyeket a kormány szerint illegális csoportok – köztük a magát Nemzeti Felszabadító Hadseregnek (ELN) nevező marxista milícia, illetve az ugyancsak szélsőbaloldali, Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezetből távozott csoportok – szítanak.

A kabinet a koronavírus-járvány miatt keletkezett költségvetési hiány csökkentése érdekében kényszerül átalakítani az adórendszert. A többi között mérsékelni akarta a adókedvezményeket, növelni egyes csoportok személyi jövedelemadóját, és el akarta törölni bizonyos árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét – számolt be az MTI.

Rovatok