Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a párttagok születésnapi bulijait egy kínai megyében

2021. május 13., csütörtök 12:59 | aznap frissítve

Elfelejthetik az órási születésnapi bulizást a kínai Jünnan tartomány Funing megye lakói, miután a mértékletesség címén a központi kormányzat egyszerűen betiltotta őket. Jóllehet, a tiltás csak a párttagokra vonatkozik.

Amióta Hszi Csin-ping kínai elnök hatalomra került, és meghirdette korrupcióellenes harcát, alaposan a körmére néztek a párttagoknak. Bár leginkább a 2010-es évek első felében sújtotta le a párt vasökle az anyagi javak mámorának rabjaira, a pórázon azóta sem lazítottak. A pekingi vezetés  elvárja, hogy a Kínai Kommunista Párt tagjai, pláne magas rangú vezetői példaértékű, szerény, mértékletes életet éljenek. 

A szülinapi zsúrok azért kerültek célkeresztbe, mert az ünnepségeken hagyományosan pénzösszeget ajándékoznak, ami lehetőséget biztosít arra, hogy az kenőpénzt csúsztassanak a magas rangú ünnepelteknek. De nem csak a szülinapokat tiltották be májustól: tiltólistára kerültek az előléptetések megünneplése és a házavató bulik is. 

A rendelkezés értelmében korlátok közé szorítják az esküvőket és a temetéseke, amelyeket ugyancsak a lehető legfényűzőbb keretek között szokás megtartani, és ugyancsak nagylelkű pénzadományokkal szokás sok szerencsét kívánni az ifjú párnak.

A párt pedig biztosra is megy, hogy káderei betartják a rendelkezést, ezentúl ugyanis bejelentési kötelezettség vonatkozik az esküvő részleteire. Be kell jelenteni az esküvő és a lagzi árát és vendéglistáját, ám a meghívottak száma nem haladhatja meg a 200-at.

Az vendégek egyenkénti ellátása a lagzin nem haladhatja meg az 50 jüant (2300 forintot) ha étteremben tartják a jeles eseményt, ha pedig otthon, akkor egy asztalnyi kosztra 300 jüannál (13 750 forintnál) többet nem áldozhatnak a szerény kommunisták. A lagzira érkező autók számát pedig legfeljebb 10-ben határozták meg a fejesek. 

A hírt közlő BBC kifejti: azt, hogy miként tartják az esküvőket és a temetéseket, de akár a szülinapi bulikat, a kínai kultúrában a társadalmi státusz kifejeződéseként tekintenek, éppen ezért különösen a magas rangú vezetőknél szinte elvárás, hogy megadják a kellő pompát. 

Rovatok