Index Vakbarát Hírportál

Palesztin tüntetőkkel csaptak össze izraeli rendőrök, áttörték a libanoni határt

2021. május 14., péntek 19:49

Több száz palesztin tüntető csapott össze pénteken Ciszjordániában az izraeli hadsereg ott állomásozó erőivel és az összetűzésekben hat palesztin életét vesztette. Öten tömeges erőszakos tiltakozásokon haltak meg, egyiküket pedig egy merényletkísérlet közelében lőtték le az izraeli katonák – adta hírül az MTI.

Ciszjordániában több tucat helyen demonstráltak a palesztinok, abroncsokat égettek az utakon, köveket dobáltak az izraeli katonák felé, és Jichár mellett Ciszjordánia északi részén többfelé gyújtogattak. A tüzeken megpróbál úrrá lenni az izraeli tűzoltóság.

Az egyik halott egy Dzsenin közeli tüntetésen halt meg, ahol a ynet szerint több százan, sőt ezres számban tiltakoztak az ott élők.

Péntek délután az északi, Libanonnal szomszédos határnál, Metulla közelében is tüntetők tucatjai jelentek meg libanoni és palesztin zászlókat lobogtatva a libanoni oldalon, átvágták a határkerítést, és többen betörtek izraeli területre, ahol gyújtogatni kezdtek.

Az izraeli határőrök gépfegyverekkel és harckocsikkal lőttek feléjük, mire visszatértek Libanonba, miután egyikük megsebesült. A környéken élő izraelieket felszólították a biztonságiak, hogy maradjanak otthonaikban.

A gázai harcok mellett Izraelben etnikai összecsapások robbantak ki arabok és zsidók között, Ciszjordániában erőszakos tömegtüntetéseket rendeztek, és a libanoni határnál is tiltakozók jelentek meg palesztin zászlóval.

A Gázai övezetben pénteken felmérték az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet alagútjainak megsemmisítésére végrehajtott éjszakai masszív bombázások eredményét. Számos lerombolt épület éktelenkedik az övezetben, és mert az alagutak jelentős részben az utak alatt futottak, sokfelé az utak is járhatatlanná váltak.

Az eddigi kölcsönös rakétaháborúban a gázai oldalon 119-en vesztették életüket, köztük 31 gyermek és 19 nő, valamint 830-an sebesültek meg a gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint.

Egyiptomi közvetítéssel tűzszüneti tárgyalások kezdődtek, de Izrael elutasította az egyéves nyugalmat ígérő egyiptomi javaslatot, amit a Hamász és a többi gázai terrorszervezet elfogadott.

Rovatok